Кампания "Срещу насилието - жестокостта към животните е престъпление" започва от днес в София и страната, съобщиха от Гражданската група "Град за отговорни хора". Целта на кампанията е да се инкриминират особената жестокост и боевете с животни в Наказателния кодекс на България. Доброволци ще събират подписи на десет средищни места в София. Централното място ще е пл. "Славейков", където ще бъдат представителите на организаторите, които ще коментират и ще дават информация на гражданите.

 

Well afore everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Нов интернет уебсайт, който ще помага да бъдем по-отговорни собственици при избора на домашен любимец 

Сайтът http://exoticus.org е нов интернет портал, който ще събира под един покрив ветеринарни лекари, биолози, учени и любители, пленени от интереса си към особени видове домашни любимци: – екзотичните животни. 

Все повече хора у нас предпочитат екзотики за свои домашни любимци, а често не знаят как да се погрижат за тях. Така се стига до неприятни ситуации, които изобилстваха в медиите през 2008 година: пълни реки с червенобузи костенурки, изоставени от собственици, които са на път да причинят екологична катастрофа, риби-пираня в речни басейни. Да не споменаваме за случая, в който български младеж изхранваше домашните си отровни змии с котета и кучета, „задомени” от наивни стопани. 

Екзотичните видове всъщност са непознати, донякъде жертва на модата, но техните собственици нямат никаква или много оскъдна информация за тяхното правилно отглеждане. Смъртността и заболеваемостта сред тях, държани в домашни условия, е особено висока и много често причинена от незнание. 

По данни от социологически проучвания, проведени през 2006 и 2008 година по поръчка на сдружение „На Ти с Природата” навиците на стопанисване на домашни любимци у нас се променят. И двете изследвания показват нарастващ интерес сред любителите на животни към гледане вкъщи на все по-екзотични видове. За 2 години с близо 10% нараства стопанисването на екзотични видове, измежду собствениците на домашни любимци. В домовете ни все по-често се срещат, отпреди години, папагали, терариумни животни: змии, паяци. Тази тенденция съвпада с наблюденията, които се извършват в цяла Европа и заключенията са, че все повече хора ще предпочитат именно тези животни за домашни любимци, в бъдеще. 

Информацията на сайта има за цел да складира всичко най-интересно от живота на свобода и живота в домашни условия на чинчилата, червенобузата костенурка, неразделката, гекона, царевичната змия, различни папагали, та дори и маймунки. Сайтът публикува мнения на професионалисти – ветеринарни лекари и биолози, изследователи на животните във връзка със здравето и социалното поведение на екзотичните видове. Любители ще споделят опита си от гледане на екзотичните в домашни условия в колонката на любителя. Сайтът съдържа библиотека, която ще бъде в перманентно обогатяване като разчита на статии и от потребителите. 

Целта на сайта е чрез обмяната на опит и споделяне на идеи, настоящите собственици и любители на тези животни да правят своя информиран и добре обоснован избор преди да решат да се сдобият с екзотично животинче за домашен любимец. 

Сайтът http://exoticus.org е създаден от сдружение „На ти с природата” с подкрепата на RSPCA (Английското кралско дружество за защита на животните от жестокост) в рамките на проект „Бъди наясно!”

Well afore everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Собствениците и обитателите на етажна собственост са длъжни да не извършват дейности, които създават по-голямо от обичайното безпокойство за другите собственици и обитатели, без съгласието на Общото събрание. 

Това решиха депутатите при гласуването днес на второ четене на текстове от Закона за управление на етажната собственост, съобщи БТА. 

За домашните любимци беше записано, че е задължително да се спазват съответните нормативни актове при отглеждането на животни и да не се създава безпокойство на непосредствените съседи. Не беше прието предложението да не могат да се отглеждат животни без съгласието на непосредствените съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми. Собствениците и обитателите, които отглеждат животни, подлежащи на извеждане, ще заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател. 

Собствениците и обитателите на етажна собственост са длъжни да спазват добрите нрави, както и да плащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата, съразмерно с притежаваните идеални части от него. 

Управлението на етажната собственост ще става чрез сдружение на собствениците, регистрирано като юридическо лице. За създаването на такова сдружение ще се свиква учредително събрание на всички собственици на етажната собственост, предвижда законът, предаде Фокус. В текста е записано още, че при необходимост от решаване на въпроси, свързани с общи части на две или повече етажни собствености, може да се създаде сдружение на собственици в две или повече етажни собствености. По реда на закона всеки собственик може да поиска свикване на учредително събрание и да предложи проект на споразумение за създаване на сдружението.

Well afore everyone see that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Настаняването на животинките в помещения, които са тесни и нямат нужните климатични условия, се забранява от наредба на Министерство на земеделието и храните 
 
Всеки българин, който се грижи за домашно животно, е длъжен да го води на ветеринарен лекар, когото то има кихане, кашляне, течения от носа, възпалени очи. Това гласи наредба на Министерство на земеделието и храните, която става задължителна за собствениците на домашни любимци.

При доктор трябва да се ходи и със симптоми като отклонения от нормалното дишане, повръщане, обилна диария, загуба на тегло, опадане на козина, явна болка, необичайна походка, залитания или припадъци.

Животинките трябва да се лекуват също, когато са в депресия или летаргия, тръскат главата си, чешат се по ушите или имат ненормални движение на очите.

Настаняването на домашни любимци в помещения, които са тесни и нямат нужните климатични условия, се забранява. Извън закона е и обучението им чрез методи, които надвишават техни физиологически възможности и им причиняват ненужна болка или насърчават развитието на лоши навици.

Животните не трябва да се използват в улични боеве, а родените в плен трябва да се пускат на свобода.

Наредбата на земеделското министерство задължава собствениците да не водят любимците си на публични места като изложби и състезания, без те да са ваксинирани.

На котките и кучетата трябва да се осигурява достъп до храна през определени интервали, като количеството й трябва да бъде съобразено с техните физиологични нужди. Собствениците на малки кученца, котенца и порове трябва да ги приучват сами да се хранят от 3-седмична възраст.

Няколко дни преди раждането, на женската трябва да се осигури подходящо място за това. То трябва да бъде топло, уютно и лесно за почистване. След раждането стопанинът се задължава да осигурява лесен достъп на майката до малките си.

Well already everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кучетата и котките могат да почувстват идването на опасността и да предупредят стопаните си. До днес никой не е успял да обясни тази способност на нашите четириноги домашни любимци.
Случаите, когато непонятното поведение на животните е успявало да спаси хората, при които живеят, са безчет. Ето един случай: Младо семейство излиза от вилата си и отива в планината за боровинки. На връщане приседнали с пълните кошнички да си починат под един висок самотен бор. От умората позадрямали. Изведнъж кучето започнало яростно да лае, а наблизо не се виждал жив човек. После песът започнал да дърпа насойчиво стопаните си за ръкавите. Тревогата му се пренесла и върху семейството. Двамата станали и забързали към вилата си. Изведнъж рукнал дъжд като из ведро. Развихрила се буря и след няколко минути пред изумените погледа на мъжа и жената мълния ударила бора, под който били приседнали.
Когато семейството се прибрало, кучето пак не се успокоило - започнало да прави кръгчета пред вратата. Мъжът и жената се спогледали - те никого не очаквали да им дойде на гости. Но не минал и час и дошли някакви роднини.
Що се отнася до конете, известно е, че преди настъпването на бедствие, те просто стават некотролируеми. Кокошките, гъските и патиците с крясъци се разхвърчават и се настаняват върху покривите на близките постройки. Дори кротките и добродушни крави стават агресивни. Котките направо напускат дома.
Ето един невероятен случай с котка. На първия етаж на стар блок живяла възрастна жена с любимата си котка, също доста стара. Денят бил обикновен и съвсем не предвещавал беда. По едно време животното започнало да мяучи възбудено, гледайки стопанката си в очите, и демонстративно да пристъпва към прага на вратата, пренебрегвайки възможността да изскочи през отворения прозорец. Бабата няколко пъти пропъждала животното, но накрая отворила вратата и тръгнала с бавни стъпки подир негo по стълбите. Миг по-късно зад гърба й се раздал страхотен трясък - върху дивана, на който възрастната жена си отдъхвала, се срутил таванът.

Well already everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Защитата на животните, измененията в изискванията за управление на етажната собственост, пропуските в работата на съдебната система, са били основните теми в писмата и жалбите на граждани и сдружения до приемната на парламента през миналата година. До Народното събрание са изпратени 2098 сигнали и предложения, отчетоха в неделя от парламента. На 369 от сигналите е отговорено, по 402 е възложено на съответните компетентни институции да бъде извършена проверка, а 787 са предоставени на постоянните парламентарни комисии.

Стотици декларации, подписки, протести са получени по време на обсъждането на Закона за защита на животните с настояване да бъдат ликвидирани евтаназията на животните, а след кастрация бездомните кучета да бъдат връщани по естествените си местообиталища. Много предложения е имало и по проекта за управление на етажната собственост, засягащ отглеждането на домашни любимци и регистрирането на сдружения от собствениците на апартаменти.

В сигналите се наблюдава повишена нетърпимост към пропуски в работата на съдебната система, правоохранителните органи и органите на изпълнителната власт, отбелязват от приемната. Кметове, общински съвети и училищни ръководства пък са протестирали срещу закриването на училища. С наближаването на парламентарните избори през следващата година все повече граждани и неправителствени организации настояват за приемане на нов избирателен кодекс, за актуализиране на избирателните списъци и по-строги санкции за купуването на гласове.

Към парламента са били отправяни и питания във връзка с размера, индексирането и преизчисляването на пенсиите, цените на горивата, електроенергията, топлинната енергия, хранителните стоки, отпускането на социални помощи, достъпа до качествено здравеопазване и лечение, замразените плащанията от европейските фондове и др.

Well along everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

  Кучето Фрида от приюта на дружеството "Германо-българска помощ за защита на животните" в Добрич отлетя за Германия. Чуждестранна летовничка преди година снима четириногата дама, а в навечерието на коледните празници я осинови, съобщи Мария Великова - ръководител на местния филиал на неправителствената организация.
  Друг обитател на приюта също се радва на нов дом в Германия. Болончето Варна е намерено изхвърлено край бензиностанция по пътя за Варна и затова носи името на морския град. Туристка от Германия дойде с дъщеря си в приюта, за да си изберат голямо куче, но слабата, възрастна, нещастна болонка спечели сърцето на майката, разказа Великова. В дружеството наскоро получили снимки на преобразената Варна, а и енергичният лай на кучето по телефона бил сигурен знак, че е щастливо.
  В приюта на дружеството "Германо-българска помощ за защита на животните" в Добрич сега живеят 650 четириноги. По думите на Великова туристи, които почиват през лятото в курортите "Албена", "Свети Константин и Елена" и "Златни пясъци", често навестяват големия дом за четириноги в Добрич. Германските осиновители нарочно търсят не расови, а улични кучета, защото естественият подбор им е изградил по-здрав имунитет и са по-интелигентни, каза ръководителката на дружеството. Неотдавна Великова навестила своите питомци, заминали за Германия, и се уверила в доброто им здраве и в милосърдието на техните стопани на традиционна среща на осиновители на български животни. 


Well afore everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.