Бездомно куче агонизира, упоено от чиновник, влачиха го с метална примка, удряйки главата му в плочките, и го метнаха в копа на „Биострой”

 

21 студенти от Амери­канския университет в Бла­гоевград вчера внесоха пе­тиция в община Благоевг­рад във връзка с „нехуманно и жестоко отношение спрямо безпризорно куче".

Петицията е писана в по­лунощ в студентските об­щежития „Скаптопара", след като свидетелят на ин­цидента Никола Микелич от Сърбия, студент IV курс, съ­бужда състудентите си и им разказва ужасяваща исто­рия.

Около полунощ Никола с двама приятели се при­бирали от заведение, кога­то видели пред общината голямо куче, което агонизи­рало.

До тялото му стоеше мъж, който ни се предста­ви за служител от община­та, разказа в редакцията на „Струма" Никола. Обясни ни, че му е дал таблетка за упояване, понеже ще го кастрират. Около 10 мину­ти кучето се търкаляше по земята, лаеше и скимтеше, а ние стояхме и не знаех­ме как да му помогнем. После дойде кола - тъмно­червен ситроен на общин­ската фирма „Биострои" с номер Е 4170 ВТ, която ми­на през опашката на куче­то и спря на десетина мет­ра. Тогава мъжът отвори вратата, извади метална пръчка с примка, метна я през главата на животното и започна да го влачи към колата. Главата му няколко пъти се удари в плочки­те. Проследихме после ко­лата до кабинета на д-р Крум Попниколов, където кучето вероятно е било кастрирано. Никога няма да забравим как то скимтеше. Не можем да си обясним и каква таблетка му бяха да­ли - опиатите не могат да предизвикат болката, коя­то то изпитваше. Трябваше ли човекът така жестоко да го влачи и да блъска глава­та му?

Според студентите куче­то е бяло със сиви и черни петна, голямо като лабрадор. В петицията си, прид­ружена с подписка, младе­жите настояват да дадат по­казания, ако общинските служители желаят. Те са от­правили и молба до Общин­ската администрация да им съобщят каква е съдбата на кучето и да обещаят, че по­вече никога няма да се до­пуска на територията на града такава жестокост.

За контактите си с об­щината студентите в АУБ използваха девойки от сдружение „Надежда за че­тириногите" в Благоевград.

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Глоби от 500 лв. и наго¬ре грозят стопаните на домашни песове в Плов¬див, ако оставят след кучето си „бомбички" по тротоари, паркове и улици.
Промяната в статуквото ще бъде въведена след Нова година, когато под тепетата ще бъдат монтирани първите 40 специални кошчета за кучешки екскременти. Това съобщи главният еколог на Пловдив Христо Минков. За да бъдат улеснени стопаните, кошчетата ще бъдат оборудвани с подходящи за вдигане на мръсотиите пликове и лопатки. За закупуването и монтирането им в бюджета
на дирекцията по екология за догодина ще бъдат заложени 13 000 лева. Приспособленията ще бъдат докарани в Пловдив през януари-февруари, а през март ще бъдат разпределени по районите в града.
 
Алеи
С други 90 000 лева ще бъдат направени места за свободно разхождане на
домашни любимци под тепетата. Във всеки район се предвижда да има по една площадка, на която стопаните да пускат кучетата си да тичат сутрин и вечер. В момента стопаните разхождат домашните си песове, където сварят. Много често любимците се конкурират с децата или възрастните хора по парковете на Пловдив. Стопаните не се съобразяват и с червените предупредителни табели в градинките, че там е забранено за кучета.

Полиция
Заради малкото свободни общински имоти се предвижда площадките за кучета да бъдат изградени в паркове, градини и междублокови пространства. Ако общинската поли¬ция пипне стопанина, че не води любимеца си на кучешката площадка, глобата ще е солидна. Целта им е децата в паркове и градини да играят безопасно и далече от кучетата. Когато на площадката няма кучета, там могат да играят деца, се казва в предло¬жението на общинските еколози.


Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кучета от други общини се транспортират и изсипват в Шумен. Това обяви на заседание на областната епизоотична комисия вчера Симона Паносиян, шеф на дирекция в шуменското кметство. Информацията на общинарката се потвърждава и от неправителствените природозащитни организации. Девет от десетте общини в областта нямат средства да разкри¬ят кучешки приюти и центрове и така решават проблема си. Забелязахме, че строители, наети от селата от Лудогорието, всяка сутрин, когато идват на работа в Шумен, водят със себе си и по 2-3 домашни кучета, разказа пред "Телеграф" природозащитничката Тонка Петрова. Основният трафик бил от петхилядното село Ясенково -най-голямо в региона. Предполага се, че в Шумен живеят около 1500 улични кучета и между 5 и 10 хиляди домашни, които от време на време увеличават броя на скитащите. В същото време официално регистрираните кучета любимци са едва 113.

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageВ България са регистрирани повече от половината случаи на заболели от кучешка тения хора от целия Европейски континент. Детската заболеваемост расте непрекъснато и ако не бъде пресечена кошмарната тенденция, обричаме себе си и децата ни на невъобразим взрив след години. Във връзка с това Софийска колегия на Български ветеринарен съюз реши да привлече вниманието на обществото върху проблема с тенията, както и да създаде траен навик у гражданите да обезпаразитяват редовно кучетата в града, включително подопечните им бездомни.

В 50 обекта на територията на гр. София ще бъдат раздадени 10 660 броя таблетки от противопаразитния препарат Азипирин, предназначени само за бездомни животни. Допълнителна информация всеки може да получи от своя ветеринарен лекар. От Софийската колегия на БВС съветват да се спазва безупречна лична хигиена, да не се хранят кучетата с вътрешности от заклани животни и редовно да се обезпаразитяват както домашните кучета, така и бездомните. 
 
Софийска Ветеринарна Колегия подчертава, че решаването на проблема с бездомните кучета чрез тяхното избиване е не само крайно жестоко, но и безсмислено, защото доказано няма да намали трайно популацията им, ще стимулира размножаването на котките и на плъховете, което не само ще задълбочи проблемите, но и ще донесе още много нови след себе си.
 
Кучешката тения, известна още като ехинококоза, е типична зооантропоноза (заболяване, което се предава от животните на хората), която се предава от месоядните на всички домашни и диви животни и на човека при общуване с носителите на инвазията или чрез замърсени хранителни продукти. Болестта се среща практически в цял свят, но най-често в райони за паша, където съществува вероятност кучета да погълнат органи от заразени животни. Причинител са цестодите (лентовидни червеи) от род Echinococcus. Кучето е краен гостоприемник (при който паразитът достига зряла форма), а междинни гостоприемници са овцете, свинете, говедата, конете и козите. Човекът също е междинен гостоприемник. Крайният гостоприемник се заразява най-често чрез поглъщане на вътрешни органи на заразени междинни гостоприемници. Това се случва основно при домашно клане на животни в малки населени места, когато с вътрешностите се хранят кучетата. Поради тази причина в големите градове кучешката тения се среща изключително рядко, за разлика от селата и градовете от селски тип. Човекът може да се зарази при консумация на неизмити плодове и зеленчуци, а също и при непосредствен контакт с опаразитено куче. Именно затова спазването на личната хигиена и редовното обезпаразитяване на кучетата, с които хората са в контакт, е основна предпоставка за блокиране на разпространението на болестта. Също така, трябва да се избягва храненето на кучетата със сурови вътрешни органи на селскостопански животни.

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Image7623 бездомни котки и 686 кучета има на територията на град Пловдив. Това сочат резултатите от преброяването на безстопанствените животни в периода между 12-ти и 16-ти октомври тази година, което бе извършено от фондация ‘Четири лапи". Най-много бездомни котки - близо 4 хил., има в район „Централен", а скитащите кучета са най-многобройни в районите „Южен" и „Източен".

Според доклада на фондацията основната причина за наличието на безстопанствени животни е липсата на контрол върху домашните любимци. Голямата разлика в броя на кучетата и котките зоолозите обясняват с това, че досега в България не се е прилагал метод за контрол на популацията на котките, а за последните 10 години в страната са избити над 300 хил. кучета.

През месец март 2010-та година „Четири лапи" ще започне да кастрира уличните котки с цел намаляване на популацията им. Обработването на едно животно ще струва около 25 лева, като то ще се извършва за сметка на фондацията. 1.5 млн. лева ще бъдат нужни за изграждането на модерен приют за безстопанствени животни, това заяви заместник-кметът по стопанска политика Александър Константинов. Техническото задание вече е направено и за проектиране са осигурени 150 хиляди лева. Парите за приюта ще бъдат предвидени в бюджета за 2010 уточни Константинов.

Well along everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.