ImageТриседмичен проект за кастрация на бездомни животни стартираха в понеделник Фондация „Четири лапи” и Община Търговище. Екип от специалисти на международната организация ще обработва уличните кучета и котки в града, като след операцията всяко от тях ще бъде обезпаразитено и ваксинирано против бяс преди да бъде върнато обратно на мястото, от което е заловено. От „Четири лапи” предлагат безплатна ваксинация против бяс и на дворни кучета.

Представители на Община Търговище се свързаха с нас още по време на проекта ни във Велико Търново миналата пролет, разказва д-р Марина Иванова, ръководител на проекта. „Поради натоварения ни график едва сега успяхме да осъществим това сътрудничество, но се радваме, че ще можем да помогнем на местната власт в града, защото те, за разлика от други общини, имат положително отношение към хуманните методи за конртол на популацията от бездомни животни и са готови да ги прилагат дългосрочно.”

Кастрациите ще се извършват в уникалната мобилна амбулатория на ЧЕТИРИ ЛАПИ, която беше докарана специално за проекта от Швейцария. До 10.04.2009 г. тя ще бъде разположена в двора на Районната ветеринарномедицинска служба до автогарата, където ще работят природозащитниците.

Тъй като големият брой бездомни кучета в града се дължи най-вече на изоставени дворни кучета, ние сме готови да предложим безплатни кастрации и за домашни животни, чиито собственици не биха могли да си позволят да заплатят за операцията, продължава д-р Иванова. „Също така предлагаме и безплатна ваксинация против бяс и обезпаразитяване на домашни кучета, като се надяваме по този начин да провокираме едно по-отговорно отношение към домашните любимци.”

От „Четири лапи” препоръчват кастрация и на домашните кучета и котки, тъй като от една страна по този начин се избягват опасни болести, а от друга собствениците на кастрирани животни не заплащат такса за тях.

Още за проекта тук

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Животните са убити организирано и по брутален начин, твърдят от „Четири лапи”

Множество трупове на бездомни животни в найлонови чували откриха от Фондация „Четири лапи” на сметището в Благоевград след сигнал на местни природозащитници. Животните са умъртвени по особено жесток начин, констатираха от фондацията. 
 
{smoothgallery folder=/images/stories/news/blagoevgrad}

Наш представител също влезе в сметището и потвърди, че на дъното на една от ямите наистина има чували с трупове на кучета. Някои от тях са съвсем пресни, други вече са започнали да се разлагат. Повечето трупове са целите в кръв, което означава, че са били умъртвени по мъчителен начин. Разполагаме и със снимков материал, разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Веднага подадохме сигнал до Районната ветеринарномедицинска служба и РИОКОЗ, но техни представители не бяха допуснати до сметището заради заповед на кмета. Същевеменно станахме свидетели на това, че роми безпрепятствено влизат в сметището и изнасят метални отпадъци за скрап. Опасенията ни са, че от Община Благоевград организирано избиват кучетата по улиците. Факт е, че след инцидент с нападнат от бездомни кучета гражданин, кметът г-н Паскалев се закани, че проблемът ще бъде решен радикално и вече броят на бездомните животни е намалял с 39.Факт е също така, че от центъра на града само за месец изчезнаха абсолютно всички животни, много от които са кастрирани и живеят там от години. Сметището се стопанисва от общинска фирма „Биострой” и само нейни коли имат достъп до него, така че труповете не могат да попаднат там случайно.”

Това е поредното грубо нарушаване на Закона за защита на животните. Само няколко часа по-рано от „Четири лапи” и гражданска група „Град за отговорни хора” дадоха пресконференция, на която бяха разкрити фрапиращи случаи на издевателства над животни, за чието разкриване контролните органи са отказали съдействие. Природозащитниците са на мнение, че единствено инкриминирането на убийствата и мъченията на животни ще накара институциите да подобен род издевателства.


Well along everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

България е една от малкото държави на плане­тата, в които насилието над животни все още не се брои за престъпление. Опасна порода сме си ние. По родните земи пъплят такива отвратителни уроди, че направо не е за вярване. Повечето кра­дат, а на останалите им се иска да крадат, но или нямат достатъчно акъл, или не им стиска. И от яд вземат та застрелят по някое куче. По извратени­те даже ги и мъчат преди това. Що за смрадлива гнида трябва да си, за да убиваш безпричинно. На­дали някой ще успее да отговори адекватно на то­зи въпрос. Отдавна е известно, че в България про­центното съотношение между нормалните хора и лумпените е в полза на вторите. А когато лумпени­те са подложени и на страшната мизерия, мъчеща ни от години, те мутират в нещо много по-опасно. Превръщат се в садисти. И най-лошото е, че инди­видите лишени от състрадание и нормални чувст­ва се толерират от липсата на адекватно правосъ­дие. А бъдете сигурни, че в доста случаи тези, кои­то убиват животни в последствие посягат и на хора.

 

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

В повечето случаи полицията отказва да разследва стрелбите

ImageЗачестиха случаите на стрелба по животни, съобщават от Фондация „Четири лапи”. За жалост придобиването на огнестрелно оръжие от хора с лабилна психика не представлява особена трудност, а употребата му рядко се разследва от органите на реда, констатират природозащитниците.

Само за изминалите две-три седмици получихме множество оплаквания за стрелба срещу животни, разказва Явор Гечев от „Четири лапи”. „В кв. Ботунец на столицата само за изминалите 3-4 дни са били застреляни 6 кучета, като полицията категорично е отказала да започне разследване. Немски гражданин, живеещ в гр. Бургас, потърси съдействие за подаване на жалба срещу негов комшия, който е застрелял домашното му куче. На 26.02. получихме оплакване от жители на кв. Орландовци срещу живеещ в бл.3 на ул.202 служител на полицията, който застрелял бездомно куче със служебния си пистолет с оправданието, че ровело по кофите и разнасяло боклук. От 2-ро РПУ отказали да приемат жалбата и посъветвали гражданите сами да намерят начин да приберат трупа. Почти винаги органите на МВР отказват да съдействат, с оправданието, че не са инструктирани какви мерки трябва да предприемат в подобни случаи.”

Чл. 61 от Закона за защита на животните задължава органите на изпълнителната власт да съдействат на представителите на Националната ветеринарномедицинска служба при разследване на нарушения, а при сигнал за нарушение да вземат мерки за предотвратяването му и да уведомят НВМС. Според чл. 10, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност пък редът и начините на взаимодействие между органите на НВМС и МВР се уреждат с наредба на министъра на земеделието и горите и министъра на вътрешните работи, която обаче все още не е приета. От фондацията призовават гражданите да се обръщат към органите на полицията и НВМС ако са свидетели на жестоко отношение към животните, а при отказ за съдействие, да се обръщат към районните прокуратури.

Имаме и много сигнали за ловни хайки срещу безстопанствени животни, което също е грубо нарушаване на Закона за защита на животните, продължава Гечев. „През м. януари подадохме жалба за предстояща акция в силистренско, която беше възпрепятствана от НВМС, но това не е единичен случай. Много често кметовете на малки населени места предпочитат този начин за решаване на проблема с бездомните кучета и котки.”

От „Четири лапи” констатират, че Законът за защита на животните не е достатъчна мярка за ограничаване на случаите на особена жестокост спрямо животните и настояват за приемане на промени в Наказателния кодекс на страната, които да класифицират убийството и осакатяването на животни, както и боевете с животни, като престъпление, предвиждащо затвор за извършителите.

Well yet everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Собствениците на кучета от Бургас през тази година ще трябва да плащат такса на общината в размер на 25 лева, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Общинският съвет в града намали таксите и дори вече няма значение дали домашните любимци от големи или дребни породи. Миналата година таксата бе 40 лева за малките породи кучета и 100 лева за големите. Може би поради този факт твърде малко стопани си платиха дължимите на общината такси, а приходите в общинския бюджет от такса куче за миналата година бяха едва 1950 лева. Отговорността на гражданите, община Бургас и други институции в града към домашните и бездомните кучета беше обсъдена днес по време на среща, организирана от зам.-кмета Ивелина Василева. От общината използваха случая отново да призоват собствениците на кучета да проявят гражданска съвест и през новата година да си платят таксата, която никак не е голяма. С парите от нея се ограничава популацията на бездомните кучета в града. Собствениците са длъжни да подадат декларация по образец в Дирекция "Опазване на околната среда" при Община Бургас, в тримесечен срок от датата на придобиване на куче. При подаване на декларацията се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето и документ за платена такса. Подалият декларация собственик получава метална марка с регистрационен номер. Тя се поставя на нашийника на кучето и се носи при извеждането му на разходка. Собственици на домашни любимци обаче се оплакаха, че няма къде да разхождат кучетата си регламентирано. В двуседмичен срок общината очаква от тях да посочат места в съществуващите паркови пространства на Бургас, в които според тях е възможно да се обособят заградени зони за разходка на домашни кучета. Тези предложения ще бъдат предоставени на Експертния съвет по устройство на територията, който да вземе решение по тях. По време на срещата Ивелина Василева се обърна към ветеринарното съсловие в Бургас с призив за съдействие, тъй като общинска дирекция „Местни приходи” не разполага с база данни за броя на домашните кучета в града и техните собственици. С тази информация разполагат ветеринарните лекари, които издават паспорти на кучетата. Ако Община Бургас се снабди с този регистър, ще има реално основание и възможност да контролира събираемостта на такса-куче. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност, ветеринарният лекар трябва да изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в Регионална ветеринарномедицинска служба и в съответната община. Ивелина Василева се ангажира официално да изпрати писмо за съдействие до Национална и Регионална ветеринарномедицинска служба.

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Около 28 кучета са отровени само за една седмица в град Хаджидимово, съобщи пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин един от потърпевшите стопани - Иван Сабахлъков. Той разказа, че целият град е потресен от масовите отравяния на кучета в последната седмица и затова като лично засегнат иска да даде гласност на проблема. Иван Сабахлъков е категоричен, че отравянията са причинени от силната отрова “Каунтер”, която земеделските производители в района познават добре, тъй като я използват. Отровата е разпръсната заедно с месо за примамка в околностите на Хаджидимово. На едно от местата, където е разпръсната отровата, растат гъби и хората често отиват да ги берат. “Гъбите ще започнат да стават след около един месец, а това място е отровено и няма да се изчисти скоро. Не е направено нищо, за да се обезопаси. Представяте ли си какво може да стане, ако някой яде от тези гъби, отровени с “Каунтер?”, коментира още Иван Сабахлъков. Той допълни, че тази отрова е много опасна както за животни, така и за хора. Тя се разлага в почвата в продължение на 90 дни, поради което мястото още дълго време ще бъде опасно. Освен драстичния на брой случаи на отровени кучета в Хаджидимово, такива има и в повечето съседни села като Копривлен, Тешево и други. Наблюденията на стопаните са, че умират основно ловджийски кучета, а предприетата акция, според тях, със сигурност е организирана.
“Ние се грижим за тези животни с години, храним ги, и накрая да ги видим как умрат в такива адски мъки... Това е ужасно нещо и призовавам този, който го прави, да си представи за миг гледката на агонизиращото животно, което с нищо не е предизвикало такова отношение”, каза още Иван Сабахлъков.

Well yet everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Две бездомни кучета бяха отровени в Русе, алармира вчера д-р Катерина Маркова от българо-германското дружество за защита на животните в крайдунавския град. Едното животно е открито мъртво в младежкия парк, а другото агонизирало в двора на църквата "Успение Богородично". Симптомите сочат, че кучето е погълнало силна отрова. Това е вторият случай в района, където преди седмица бяха открити други мъртви кучета. Предполага се, че те са яли отровена храна.
"Търся лаборатории за токсикологично изследване", обясни д-р Маркова. Тя препо¬ръчва собствениците на домашни любимци да ги извеждат с намордници и да не ги разхождат в младежкия парк. Хората трябва да се запасят със спринцовка и ампула атропин като антиотрова. От 31 януари 2008 г. влезе в сила Законът за защита на животните, който предвижда строги санкции от 500 до 3000 лв. за причинилите смърт на животно, припомни д-р Маркова.


Well afore everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

В България любовта към животните е само по Animal planet, тя се гледа, не се възпитава, нито подкрепя
 
снимка - в-к "Монитор"Във всеки български град може да се види не една подобна гледка - безчет безпризорни псета, които са навсякъде - мразени, гонени или "дарявани" с безразличие. Докато в цивилизованите демократични държави кучето наистина е пръв приятел и помощник на човека. 
Справка за видовете жалби, подписки и петиции, получени в Народното събрание през 2008 г., показва, че голяма част от тях касае засегнати интереси на собственици на домашни любимци и свързани с животните природозащитни организации. Стотици са жалбите на стопани на кучета и котки срещу заплахите за посегателство над възможността им да ги притежават и отглеждат. 
Провокирани от текстове в новия закон за етажната собственост, хиляди хора се почувстваха заплашени и омерзени не за себе си, а за четирикраките.
Защо обичаме животните си толкова, че в бедната си проблемна държава не пишем жалби за нашия живот, а за смисъла на техния. Защо за тях ставаме господари на съдбата си, отказваме разпоредби и се борим за правда с институциите? Отговорът е прост. Защото единствено за тях отговаряме самите ние. Защото за малкото кученце или котенце, което вземаме вкъщи, ние сме цялата власт и целият живот. За децата ни има здравни и социални институции, министерство на образованието, за тях има детски градини, училища и други образования за живот в обществото, с които не можем да се борим, дори и да искаме. 

Well already everyone be familiar with that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.