Снимка: МедияпулПравителството прие в сряда промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се дава срок от една година за притежателите на газови пистолети и на въздушни пушки да ги регистрират в районните управления на МВР. Срокът започва да тече след приемането на закона от Народното събрание и публикуването му в Държавен вестник.

Въпреки въвеждането на новите режими, притежателите на неогнестрелни оръжия няма да бъдат задължавани да си изваждат разрешителни, а ще трябва единствено да уведомят полицията, че ги притежават. Срокът от една година ще важи само за хората, които са си купили подобно оръжие преди влизането в сила на закона. За тези, които тепърва ще пазарят такива артикули, срокът е една седмица.

При неспазването на нормите глобата е 2000 лева или имуществената санкция от 10 000 лева.


Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Промените засягат и режима за използване на пиротехнически изделия. За тяхното използване ще се иска специално разрешително от МВР. Нормата няма да важи само за изделия с най-ниска степен на опасност.

Вътрешното министерство се задължава да изгради специален регистър, в който да събере пълната информация за собствениците на оръжия и търговците на взривни вещества и пиротехнически изделия. МВР ще може да предоставя тази информация при поискване и от властите на другите страни членки на ЕС.

Законът за оръжията и боеприпасите въвежда разрешителен режим още за производството и търговия с тези стоки. МВР ще издава безсрочни разрешителни за производителите, а за търговците разрешителните ще важат 5 години. Те ще трябва да уведомяват министерството при всяка реализирана продажба. Оръжията трябва да бъдат с уникални маркировки.

Продажбата и производството на оръжия и боеприпаси без съответните разрешителни ще се инкриминира, съобщиха още от правителството.