Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 4813

Германия учи България как да се справи с бездомните кучета. До момента само от дарения към страната ни са дошли повече от 7 милиона лева. Българо-германско дружество ще инвестира и в нови приюти. Да срещнеш безпризорно животно по герамнските улици е малко вероятно. А репортаж за бездомни кучета може да бъде видян само в архиви на местни телевизии отпреди Втората световна война.

Well yet everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

За германския опит разказва доц. д-р Волфганг Люпке, който вече 10 години се занимава с безстопанствените животни у нас. „Може да се срещне куче на улицата, но това обикновено са кучета, които са избягали от някъде. Но проблемът не е сложен, защото имат чип”, казва доцентът.

Електронният чип съдържа данни за кучето и за стопанина му, което позволява строг контрол. Така, ако някой пусне домашния си любимец на улицата, няма как да се размине без глоба.

„Аз лично съм свидетел на това, че имаше безброй бездомни кучета след войната. Проблемът е решен по следния начин: регистрация на всички кучета по места и съвестно отношение към техния размножителен процес”, добавя още д-р Люпке.

Дори построяването на нови приюти не може да се мери по ефективност с масовата регистрация и кастрацията, твърди германският учен. Общината отличник в България била Шумен. Преди 10 години в града е имало 4 хиляди бездомни животни, а днес те са около 900.

„Може би 2 до 3 кучета на месец средно се осиновяват, предимно в Германия. Това е във връзка с факта, че приютът ни се финансира основно от германци”, обяснява д-р Милен Данков - управител на приюта в Шумен.

В България на приютите се гледа като на постоянен дом за кучета, докато в Германия те са места за временно настаняване. За последните години 3300 кучета от наши приюти са били осиновени и вече са отпътували към новите си домове в Германия.

Източник и видео: btvnews.bg