Жесток варненец разхвърля черна отрова срещу домашни и улични кучета в Морската градина във Варна. За това алармираха стопани, загубили своите домашни любимци, натровени от подхвърлена отрова за плъхове - цинков фосфид. Няколко са случаите на открити мъртви животни само за последните дни в района на Пантеона, а също така и в Цветния квартал и "Чайка", съобщи Мануела Ма-нукян от природозащитната организация Animal help Varna. От клиниките в града обаче няма данни за постъпили натровени четириноги, като се предполага, че жертвите са повече от контингента на улични кучета.

Well yet everyone be familiar with that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Страх

Въпреки това стопани на породисти животни коментираха, че се страхуват да изведат любимците си на разходка заради опасността от отравянето им.

Според тях хвърлянето на отрова е лошо решение за борба с уличните помияри, защото отровата попива в почвата. Освен това малките деца играят по тревите и пясъчниците и могат, без да знаят, също да я погълнат. Цинковият фосфид е изключително опасен и от него няма спасение, обясни Мартин Георгиев, собственик на породисто куче. Според него отровата е много трайна, а районът на замърсяването ще е опасен за деца и животни поне още година.

Община

От общинската дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред" припомниха, че сигнали за подобна саморазправа с животните с хвърлянето на силната черна отрова за плъхове във Варна е имало на два пъти през април и май и сега това е трети подобен случай. Според шефа на дирекцията Стойчо Бакалов, да се тровят кучетата, е изключително примитивно действие, което по никакъв начин не решава проблема. От средата на май, т.г. в общината действа актуализирана Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета във Варна, която предвижда и въвеждането на електронен регистър. От общинският питомник в Каменар пък д-р Юлия Москова отбеляза, че дневно екипите им реагират на 5 до 10 сигнала на граждани, свързани с уличните кучета във Варна, които се прибират, кастрират и обезпаразитяват.