Една трета от Българите са собственици на куче или котка. Едва 17% от кучетата обаче са отглеждани в истински домашни условия – предимно в градовете, а мнозинството от 83 на сто са на двора. Това става ясно от проучване на Галъп Интернешънал.

Well along everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Според Стела Райчева от неправителствената организация „Animal Rescue”, данните са показателни за продължаващия проблем с бездомните четириноги в цялата страна. Пред bTV природозащитничката обясни, че от 2,4 млн. кучета, които живеят по дворовете, около 1 млн. са женските, които всъщност се размножават свободно.

 

„Популацията им е като на уличните на практика. Проучването показва, че над половината от стопаните на тези женски кучета се освобождават от малките им, изхвърляйки ги навън. И малката част от кутретата, която оцелява, всъщност създава големия проблем”, посочи Райчева.

Според нея това не е градски въпрос, а културен. За решаването му ключово било образованието на децата и разясненията сред възрастните.

„Направили сме урок за децата в 4-ти клас, който е одобрен, но организацията се случва много бавно. Освен това едва 17% от кучетата са кастрирани и това са тези в градовете”, допълни Стела Райчева, уточнявайки, че по селата и малките градове не се говори достатъчно за кастрацията и хората не разбират защо е нужна.

Тя смята също така, че специално за столицата трябват повече кастрационни центровe.

Източник и видео: btvnews.bg