Печат
Новини
Посещения: 10114

Овчарки и кучета от смесени породи са най-предпочитани за домашни любимци от столичани. Това сочи статистика на данъчната дирекция на Столичната община за регистрираните четириноги, предоставена на в. "Труд".

Well already everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Сред предпочитаните любимци са и голдънретривърите, както и по-дребничките йоркширски териери и джак ръсел териери. Интересно е, че четириноги компаньони от по-едрите породи се срещат и в гъсто населените жилищни комплекси като жк "Младост" и "Люлин". Част от столичани обаче са избрали за домашни любимци редки и екзотични породи. В Банкя разнообразието е най-голямо - канадски вълк, дого аржентино, турски кангал и унгарска бигла. В район "Панчарево" пък се отглеждат акита-ину и маламут. По улиците в "Изгрев" може да се види родезийски риджбек, в "Красно село" - самоед и кане корсо, в "Люлин" - померан, във "Витоша"- московская стражевая, в "Сердика" - чихуахуа, а ши-тцу - в "Средец". Не са масова разпространени породи като бигли, дакели, хъскита, далматинци и сетери.

14 203 са регистрираните в данъчната служба на общината домашни любимци в София. Но според неофициални данни на кинолози четриногите, отглеждани от столичани, са в пъти повече. Броят на изрядните собственици, които регистрират четириногите, расте всяка година, а с тях и приходите от такса "куче ". До края на юни в хазната на кметството от налога са постъпили около 75 000 лв. Това е с близо 6500 лв. повече от миналата година, но показва, че засега едва за 3200 кучета е платено. Част от кучетата не плащат такса, тъй като са кастрирани. От налога са освободени за година и собствениците, които поставят чип на животните си. Засега според наредбата на общината няма санкция за неплатена такса. Както и за нерегистрирано в срок животно - до навършване на 4-месечна възраст или до 7 дни от придобиването. Разчита се на периодичния контрол на Столичния инспекторат по паркове и градинки. Санкцията за липса на документ за регистрация, платена такса и паспорт на кучето е 20 лв. при първо нарушение и 200 при второ.