Да се обособи плажна ивица само за разходки на домашни любимци предложиха представители на природозащитни организации на заседание на комисията по обществен ред и сигурност. Искането дойде след изказване на шефа на кучешкия приют в Каменар Иван Радев, който обясни, че по наредба е забранено кучета да се пускат по плажовете и при нарушения се налагат глоби.

Well afore everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„Не знам на някой да му е приятно като отиде на плаж кучета да му се разхождат покрай хавлията и да хвърлят пясък“, обоснова забраната Радев. Той отчете, че до момента в електронния регистър на общината фигурират 875 животни , 30 от които котки . За миналата година 1549 бездомни кучета са били уловени от служители на приюта, 1212 са били кастрирани. В екарисаж са били закарани 704.

Директорът на кучкарника припомни, че звеното по контрол и регистрация към приюта функционира и от началото на другия месец при нарушения ще налага санкции. Ще зачестят проверките във вилните зони на града.

Според природозащитниците, които бяха поканени на заседанието, ниската активност при чипиране и кастрация на домашни любимци се дължи най-вече на високите цени. Поставянето на чип например струва 35 лв, а кастрирането във ветеринарен кабинет между 80 и 120 лв, обясниха те. От организациите предложиха общината да инициира кампания по извършване на такива дейности на преференциални цени, за да се обхванат по-голям брой животни. Ако идеята бъде приета, офертата ще важи само за територията на Община Варна. Предложението не беше подкрепено от Иван Радев, който възрази с аргумента, че общината не е длъжна да обслужва търговци на животни и недобросъвестни собственици на домашни любимци.

„Задължително ли е този, който няма пари да си чипира кучето , да го гледа? Как тогава ще му плаща данъците и всички останали разходи“, попита той. Според директора на приюта в Каменар е заблуда, че популацията на безстопанствени кучета нараства заради изхвърлянето на поколения на улицата. Повечето животни оставали без дом, тъй като собствениците им ги гонели от къщи заради липса на финансова възможност.

Източник: dariknews.bg