С мащабни кампании за намиране на нов дом и за безплатно чипиране и кастриране на домашните кучета в Бургас решават проблема с бездомните животни. От общината твърдят, че това е градът с най-малко улични кучета.

Well along everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Точна статистика колко хиляди са били бездомните кучета преди години няма, но сега общинските служби трудно улавят по 200-300 животни на година, и то предимно от промишлените райони и ромските махали. 164 четириноги са осиновени само за година, което е над 60% от попадналите в приюта бездомни животни. Според общината причините за това са две - реални осиновители и реална кастрация, която обхваща не само бездомните кучета, но и домашните любимци. Мерките са част от програмата за намаляване на популацията от безстопанствени кучета, която действа от 2008-а.

Вместо да чакат потенциалните осиновители да отидат в приюта, кучетата сами отиват при тях. В две кампании през лятото в Морската градина за часове нов дом намират 16 изоставени четириноги. Осиновителите влизат в базата данни на общината и периодично се следи как се грижат за новите си любимци. За да намалеят безстопанствените кучета, в рисковите райони, като промишлени центрове и ромски махали, животните се кастрират безплатно. Намаление има и за домашните кучета. Преди две години общината раздаде 1000 безплатни чипа на стопаните на домашни кучета. През март акцията ще бъде повторена.

За да не изоставят хората домашните си любимци, се инвестира в по-добри условия за оглеждането им. В парковете има три площадки за свободно разхождане на кучета. Такива ще бъдат изградени във всеки квартал. От февруари тръгват и първите зоополицаи в страната. Те ще следят не само за безстопанствени кучета, но и за хора, които малтретират животните си.

При капацитет от 70 кучета в единствения приют в Бургас в момента има 45. Управителят му твърди, че няма животно, което да се задържа повече от няколко месеца.

Проблем в Бургас сега са бездомните котки. Но и с тях от общината смятат да се справят по същия начин.

Източник: btvnews.bg