Предложихме на кметския екип да извърши масова кастрация на бездомните кучета, но те бездействат и прехвърлят вината върху природозащитниците  

  Инцидентът с нападнатия от кучета собственик на фирма за производство на сладолед “Айс Гълъб” и жалбите на благоевградчани срещу глутниците кучета в центъра на града предизвикаха острата реакция на членовете на НПО “Надежда за четириногите”. Представителката на организацията Росица Дацова поиска думата в “Струма”, притеснена за безопасността на хората и от това, че общината си “измива ръцете” от проблема. Ето какво заяви Р. Дацова: 
  Вместо да предприемат някакви действия по повод сигналите на благоевградчани за глутницата от разгонени кучета, намираща се в центъра на града, служители от община Благоевград отново показаха своята безпомощност да се справят с проблема, като прехвърлиха вината върху природозащитни организации. Не за първи път има подобни изявления в пресата, без да се цитират имената на тези организации, което навежда на мисълта, че това е поредното “измиване на ръцете” от проблема с бездомните кучета от страна на общината. Ние, членовете на НПО “Надежда за четириногите”, сме обезпокоени за безопасността и спокойствието на нашите съграждани в периодите на разгонване на скитащите кучета. 


Well already everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

От месеци се срещаме с представители на общината, давайки им предложение за масова и едновременна кастрация на животните и предлагайки им нашето съдействие, като единственото ни изискване е ограничаването на популацията да става законосъобразно и хуманно - така както го изисква Законът за защита на животните и така както самата община предвижда в своята програма. В тази програма, приета от Общински съвет през 2008 г., са предвидени много задачи, но истината е, че дори самите служители не са запознати подробно с нея, между хората, отговарящи за тези проблеми, няма никаква координация, а оправданията за бездействието им са липсата на средства и съществуването на още много проблеми за разрешаване. Смятаме, че тук много уместен е въпросът “Защо тогава е приета тази програма и кой ще отговаря за изпълнение на предвидените в нея задачи?” Наши членове залавят бездомни кучета и ги водят за кастрация, като тук отбелязваме факта, че тя се плаща със средства на общината, обезпаразитяват ги, отзовават се на сигнали на граждани за проблеми с бездомни и домашни животни. Наясно сме, че единичните кастрации нямат нужната ефективност, и настоявахме пред общинските служители и все още очакваме да бъде изпълнена една от належащите задачи от въпросната общинска програма - да бъде ремонтирана базата на бившия изолатор, където да бъде обособен временен кастрационен център и място за следоперативен престой, за да има къде да се извърши такава масова кастрация. Засега имаме обещания, но не и конкретни действия... Трябва ли да има пострадали граждани, за да се предприемат по-бързи и конкретни законови действия от страна на общината?
  Каним всички заинтересовани да се присъединят към нас като доброволци или членове на сдружението, като се обадят на GSM 0885/525935, защото проблемът е належащ и трябва да бъде решен.   
Pin It