Българският клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи” изрази възмущението си от реакцията на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който във вторник посъветва неправителствените организации да се извинят на всички нахапани от кучета и ги обвини в лична изгода от наличието на кучета по улиците, което ги правело част от проблема.

Well along everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„Изключително гнусно, неморално и долно е да се обвинява неправителственият сектор за проблеми, предизвикани от дългогодишното административно бездействие на местната и централната власти,” категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи”. „Не сме ние тези, заради които няма никакъв контрол върху размножаването и търговията с кучета, не сме ние тези, заради които няма нито един наказан за изхвърляне на куче на улицата, не сме ние тези, които не подаваме ръка за помощ и които отказваме съветите на експерти и институции с международен авторитет. Не ние допуснахме години наред да няма никакъв контрол върху дейността на общините по отношение на мерките за намаляване на бездомните кучета. Опитът да се вмени вина на организациите за защита на животните не е нищо повече от прехвърляне на отговорността.”

В съобщението до медиите в отговор на искането за оставката му д-р Найденов също така обеща да предизвика проверки на дейността на организациите за защита на животните, което беше прието еднозначно като опит за сплашване.

„Неправителствените организации са онези, които най-силно искат решаването на проблемите, по които работят и които разполагат с най-пълни познания по тези проблеми, независимо за коя сфера от живота става въпрос,” продължава Явор Гечев. „Отношението на Министър Найденов към нас издава манталитет, характерен за други времена и държави, към които, вярвам, никой нормален човек не би искал да принадлежи. Във всяка цивилизована държава след подобно поведение министърът сам би подал своята оставка, за да запази поне достойнството на колегите си от кабинета.”

От „Четири лапи” припомнят, че през 2008 г. международната организация сключи споразумение с тогавашния министър на земеделието за прилагане на Закона за защита на животните чрез конкретни мерки. За съжаление споразумението остана само на хартия, тъй като от встъпването си в длъжност през 2009 г. Министър Найденов отказва да поеме ангажиментите, които предшественикът му беше поел.

Pin It