На 20.04.2012 г. от 13:00 ч. пред Министерски съвет ще се проведе протест, организиран и подкрепен от всички големи организации за защита на животните в страната. Протестиращите ще настояват за оставката на Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и ще изразят своя протест срещу предлаганите промени в българското законодателство, които целят единствено да бъдат върнати средновековните мерки за решаване на проблема с бездомните кучета - мерки, които в продължение на десетилетия не са довели до никакъв резултат никъде по света. Всеки желаещ може да се включи в мирния протест, който ще завърши с връчване на следната декларация в кабинета на Министър-председателя:

Well along everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.


ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

 

Уважаеми г-н Министър председател,

Протестираме срещу поведението на Министъра на земеделието и горите д-р Мирослав Найденов и на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, както и срещу опитите на държавните и общински органи да прикрият дългогодишното си бездействие и неспазване на текстовете от Закона за защита на животните, касаещи ефективните мерки за намаляване на броя на бездомните животни. Не приемаме обвиненията, че ние, организациите за защита на животните, сме причина за наличието на бездомни кучета по улиците на страната, както и, че Законът за защита на животните е неработещ и се нуждае от ревизия. Протестираме срещу предложените мерки за законови промени, тъй като сме убедени, че те ще задълбочат съществуващи проблеми и ще доведат до следното:

- неефективен контрол от страна на държавните и общински органи и възпрепятстване на обществения контрол;

- прикриването на системните нарушения на държавно и общинско ниво, чрез подмяна на препоръчания от Световната здравна организация метод за овладяване на популацията от безстопанствени кучета „кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни”, с масовото изтегляне на животните от обитаваните от тях места – практика, която е прилагана безуспешно в продължение на повече от 10 години.

- легитимиране на жестокостта към животните, чрез ударното залавяне и затваряне на безстопанствените кучета в телени ограждения – т. нар. „временни депа”, които на практика ще се окажат нов тип „кучешки концлагери”, подобни на изолаторите до 2008 г., с които България влезе в световните черни хроники;

- ограничаване на правата на организациите за защита на животните, чрез отстраняването им от участие във взимането на решения за промени в нормативната база, свързана с тяхната дейност в нарушение на чл. 58 т. 2 от Закона за защита на животните, Хартата на основните права на Европейския съюз, Европейската харта за активното гражданство;

- насаждане на омраза към организациите за защита на животните и гражданите, които съдействат на местната власт за прилагането на закона.

Настояваме за:

- спешно изготвяне на Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета с участието на организациите за защита на животните, чрез подробно разработени задължителни дейности за всяка община, съгласно метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни;

- засилен държавен и обществен контрол върху прилагането на дейностите, разработени в Националната стратегия;

- засилени мерки за провеждането на ветеринарно – медицинската профилактика срещу паразити и зоонози, като ехинококозата и беса;

- санкциониране на длъжностните лица, които не спазват нормативната уредба на Република България.

Сега действащата законова рамка дава достатъчно механизми за намаляване на броя на бездомните кучета по хуманен и в същото време бърз начин и единствено неспазването й е в основата на липсата на резултати. Убедени сме, че проблемът може да бъде решен само и единствено когато има дългосрочен план с ясно разпределени отговорности и воля за сътрудничество, какъвто пример лично Вие дадохте по време на кметския си мандат.

Разчитаме на намесата Ви за подобряване на работата по контрола Закона за защита на животните, както и за това отговорните чиновници, възпрепятствали прилагането му, да понесат своята политическа и морална отговорност.

20 април 2012 г.


Pin It