Печат
Новини
Посещения: 4519

Да се създаде специализирано звено "Зоополиция" за по-строг и ефикасен контрол на домашните кучета. Това решение е взето днес на среща между премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и представители на неправителствените организации, съобщи на извънредна пресконференция министър Найденов.

Идеята е отпреди минути, затова все още не са уточнявани детайлите по нея, каза в отговор на въпрос той. По думите на Найденов на този етап нито Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, нито хората от общинския инспекторат могат да овладеят положението с безконтролното изхвърляне на улицата на домашните кучета. Отлага се представянето на промените в Закона за защита на животните в парламента с една седмица до тяхното прецизиране, е решено на срещата.      

Well along everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Промени ще има и в наредбата към закона, предвиждащи създаването на приюти от отворен тип, които ще са и доста по-евтини, коментира министър Найденов. Той каза, че неправителствените организации имат притеснения за предвидените в наредбата т. нар. места за временно настаняване на кучетата. Опасенията са, че някои кметове могат да злоупотребят, "като наблъскат животните в палеативни заграждения", което да доведе до непредвидени проблеми при съжителстването им като канибализъм, бой между животните и други. Поради това този вид съоръжения засега ще отпаднат от нормативната уредба, докато не се прецизират.     

По повод на исканата от страна на неправителствените организации оставка на министъра Найденов заяви: "Моята оставка всеки ден я искат по различни поводи. Гърбът ми е здрав, поел съм този кръст и съм готов да поема и отговорността." По думите му проблемът с бездомните кучета в София не търпи отлагане, защото от екологичен се е превърнал в здравен. В доклад на Министерството на здравеопазването е отбелязано, че България е на първо място в Европа по заболявания като кучешка тения и различните видове хеморогични трески. "С промените, които правим, помагаме и на общините да се справят с проблема. Ситуацията трябва да бъде променена не в следващите години, а в следващите месеци", заяви Найденов.     

На въпрос за ефективността на Националната идентификационна система министърът каза, че тя съществува. Проблемът е в това, че общините нямат пари за интерфейс-системата, която ще се създаде със средства на държавата, посочи той. Нужно е и повече съзнание от страна на собствениците на кучета, които коректно да ги регистрират, каза още Найденов.

За да бъдат прибрани кучетата от улицата трябва да има повече приюти. Столичната община вече е определила местата за три нови приюта, които ще започнат да се изграждат и ще бъдат по-евтини от този в Сеславци, за чието построяване бяха дадени шест милиона лева, информира министърът. Според него най-важно е по-бързо да започнат да работят приютите от отворен тип, в които да се приберат бездомните кучета.