Печат
Новини
Посещения: 4623
Кучетата не трябва да бъдат на улицата, заяви пред журналисти в парламента министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов . По думите на министъра – това, което трябва спешно да се направи, е: да се правят кучкарници; да увеличат екипите по залавяне; да санкционират тези, които изхвърлят кучетата по улиците; да се обсъди идеята за събиране на таксите от домашните кучета, както и мерки за намаляване на безконтролната раждаемост при домашните кучета.

Well yet everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„Първо, с удължаване на срока, второ – с промяната на наредбата, която позволява на общините да правят приюти от отворен тип – да не инвестират в изключително скъпи съоръжения. Самите общини разбраха (или поне тези, които имат този голям проблем), че трябва да инвестират повече средства и ресурс в решаването му”, каза Найденов.

„Наблюденията, които имам за работата през последните месеци на Столична община, ме карат да бъда оптимист. Надявам се и предложенията, които те имат по отношение на Закона за защита на животните, да станат факт”, посочи той.

Промених наредбата и понесох гнева на защитниците на кучетата, допълни той. „Те дойдоха да протестират и да искат моята оставка. Не отстъпих, единственото, което промених във варианта, който бяхме приели, е да махнем депата, защото те ги свързваха с концлагери за животни. Добре, това няма да го има, но всичко останало остава и няма да отстъпим от това. Надяваме се общините, вече имайки свободата да правят по-лесно приюти, да го правят. Искат промяна и аз ги подкрепям напълно в това оценката за това кое куче да бъде евтаназирано, да я прави само дипломиран ветеринарен лекар.

Поискаха и работим в момента – отделяме кучешкия модул от Единната идентификационна система на животните. Ще ни струва много, но ще го направим за сметка на бюджета на министерството и ще направим така, че общините да имат безплатен достъп”, каза още Мирослав Найденов.
По темата за създаването на зоополиция министърът обясни, че не е само за кучетата и дебатът е къде да бъде това звено – дали да бъде общинско, или да бъде елемент от Агенцията по безопасност на храните.

„Зоополицията сама по себе си няма да реши нищо. Ако няма условия да бъдат приети в приюти тези животни, какво като има зоополиция? Не е решено да се прави зоополиция - това е идея, поискана от неправителствените организации, по която се работи. В момента не правим зоополиция. Има работен екип от експерти, които се занимават с темата”, обясни министър Найденов.

Източник: www.focus-news.net