Интергрупата за защита и опазване на животните към ЕП сериозно се заинтересува от проблема с бездомните животни в България и възможността за изменение на Закона за защита на животните, което да легитимира отживялата и доказала неефективността си практика на масово унищожаване на скитащите кучета. В резултат днес до премиера Борисов е изпратено писмо, подписано от председателя на Интергрупата и член на ЕП, г-н Дан Йоргенсен. Предлагаме превод на писмото на български, оригинала можете да изтеглите оттук.

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Бойко Борисов

Министър-председател на България

Министерски съвет на Република България

бул. Дондуков 1

1594 София, България

 

Уважаеми г-н Борисов,

От името на Интергрупата за защита и опазване на животните към Европейския парламент бих искал да изразя нашите тревоги относно ситуацията с безстопанствените кучета в София и заплануваното изменение на Закона за защита на животните в България.

Наясно сме, че за десетилетието от 1998 до 2008г. правителствената политика предвиждаше масово избиване на бездомните кучета. В резултат, за този период само в София бяха убити повече от 70,000 кучета и похарчени повече от 8 милиона лева. Въпреки това броят на безстопанствените кучета се е увеличил значително.

През 2008г., за да се контролира свръхпопулацията на кучета, в рамките на Закона за защита на животните на България бяха приети програми „Кастрирай и върни”, по които безстопанствените кучета да се кастрират, идентифицират, регистрират и връщат обратно. Забелязват се впечатляващи резултати от тази стратегия в някои големи градове като Шумен, Русе, Пловдив, Варна и Добрич, където бяха сформирани публично-частни партньорства за кастриране и идентифициране на бездомните кучета. В резултат техният брой спадна от 98,350 на 43,700 в края на 2009г. Тези цифри са безспорно доказателство, че правилното прилагане на Закона за защита на животните води до желаните резултати.

Връщането на масовото избиване на улични кучета чрез изменение на ЗЗЖ е неефективно и скъпо. Освен това промяната употребява погрешно термина „евтаназия”.

Единственото решение е да започне правилното изпълнение на Закона.

Изграждането на временни приюти няма да реши проблема, ако преди това броят на бездомните кучета не се намали чрез масова кастрация. Такава може да бъде изпълнена с общите усилия на правителствените институции, общините и неправителствените организации. Насърчаването на отговорно отглеждане на кучета, особено сред децата, също е изключително важно за овладяването на кучешката популация. Цялостната стратегия за овладяване на свръхпопулациите е изложена в Глава 5 от ЗЗЖ на България. Тя е доказано ефективна и ние силно препоръчваме прилагането й.

Наясно сме, че свръхпопулацията на кучета в София се е превърнала в чувствителен политически проблем след смъртта на проф. Тачков и голямото медийно внимание. Но, както изтъкна и семейството на г-н Тачков, виновни са не бездомните кучета, а онези, които не са си свършили работата. В тази връзка, ние не можем да приемем изненадващото твърдение на министъра на земеделието, д-р Мирослав Найденов, разпространено в медиите, че свръхпопулацията на кучетата е по вина на неправителствените организации. Секторът на НПО трябва да бъде неделима част от цялостната стратегия за решаване на проблема с безстопанствените кучета.

Интергрупата за защита на животните смята Закона за защита на животните в България за едно от най-добрите законодателства в Европа, тъй като насърчава възпитаване, кастриране, идентифициране и регистриране на всички кучета. Приветствахме измененията в ЗЗЖ от ноември 2011г., които повишават мерките за контрол, подобрявайки прилагането му. През януари 2012г. от Интергрупата бяхме щастливи да научим, че община София възнамерява да кастрира и чипира всички бездомни кучета, за да контролира броя им.

Именно затова Интергрупата искрено съжалява за намеренията Ви да промените ЗЗЖ на България. Обръщаме се към вас, в лицето ви на министър-председател, с молбата да не подкрепите проектозакона, предложен от г-н Волен Сидеров, член на партия Атака, и да не предприемате или подкрепяте каквито и да било следващи промени в ущърб на гореспоменатия закон.

Повече от 70% от гражданите на София и 11 български представители в Европейския парламент подкрепят програмата за овладяване на свръхпопулациите на бездомни кучета чрез идентифициране и кастриране, а не чрез убиване на здрави животни. Цялостната политика за защита на животните на всяка държава-членка на ЕС трябва да отговаря на члез 13 от Лисабонския договор, който гласи, че всички животни са усещащи същества.

Интергрупата за защита и опазване на животните към Европейския парламент ще следи развитията по въпроса и е отворена към всякакви дискусии от ваша страна.

 

Очакваме отговора ви.

С уважение

Дан Йоргенсен

Председател на Интергрупата


Pin It