Печат
Новини
Посещения: 5163

Единственото училище за кучета водачи на незрящи хора у нас е принудено да затвори врати. Причината е прозаична – криза, отдръпване на спонсори, липса на средства. От фондация "Очи на четири лапи" ще прекратят обучението на четириногите заради натрупан дълг от близо 60 000 лева.

Част от тази сума всъщност са дължимите заплати на 11 души – инструктори, помощници и административен персонал, които и сега продължават да работят, независимо, че от януари не са взимали заплати и на този етап фондацията няма как да осигури възнагражденията им. Училището за кучета се издържа на 100% от спонсори, а сега заради кризата всички от частния бизнес без един са се оттеглили.

Well along everyone know of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

"Проблемите ни се точат от есента на миналата година. Имахме надежда, че тази пролет нещата ще се оправят, защото това е времето, в което подновяваме договорите си със спонсорите, но за момента единствено MТel останаха до нас", обясни председателят на фондацията Албена Алексиева.

Столичната община, която досега е поемала финансирането на обучението на определен брой кучета, също се е оттеглила. След като миналата година общината е помогнала със средства за тренировките на 4 кучета водачи, сега от дирекция "Социални дейности" са обяснили, че могат да поемат издръжката само на едно, защото не разполагат със средства.

"Виждате, криза е, бизнесът затваря, а ние се издържаме само от спонсори. За съжаление ни стана ясно, че при това положение единственото решение е да затворим врати", коментира Албена Алексиева.

Какво ще се случи с "очите" на незрящите

"На 1 юни затваряме програмата и спираме обучението на кучета водачи до настъпването на по-добри финансови времена", казва Албена.

До края на май месец от "Очи на четири лапи" ще предадат всички дипломирали се за водачи кучета на бъдещите им стопани – на този етап те са три.

Остават други десет кучета, които в момента са в различни етапи на обучението си, а съдбата им вече е предрешена – те просто ще станат домашни любимци. А зад съдбите на тези кучета всъщност стоят съдбите на десетима незрящи, които се нуждаят от тях, за да имат "очи". Но няма да ги получат.

Близо 15 000 лева струва едно куче водач – това са две години обучение на самото куче, храна, медицински грижи, плюс обучението на бъдещия му стопанин. А незрящите, кандидатствали за свое куче водач, го получават безвъзмездно.

Младите кучета пък ще бъдат освободени от приемните семейства, защото фондацията не може да си позволи разходите за тях – досега "Очи на четири лапи" осигуряваше издръжката им.

Държавата изглежда е абдикирала училището за кучета водачи ще бъде затворено ("освен ако не стане чудо", както казва Албена Алексиева), фондацията ще продължи да съществува и ще изплаща задълженията си.

"Ще продължим да пишем проекти, да разговаряме със спонсори и да убеждаваме държавата, че единственото училище за кучета водачи на незрящи се нуждае от делегиран бюджет", категорична е председателката на организацията.

В последните две години фондацията се опитва да си осигури тази форма на държавна издръжка под формулировката "делегиран бюджет". За да бъдат отпускани средствата обаче, е необходим единен разходен стандарт. А за изготвянето на този стандарт вече трябва да се намеси изпълнителната власт в лицето на социалното и финансовото министерства. От там обаче идва прозаичното обяснение – в години на криза не могат да се наемат да направят подобни разчети.

"Когато една неправителствена организация е развила дадена социална услуга – в случая рехабилитация на слепи хора чрез кучета водачи, нормално би било държавата да поеме тази услуга като осигури финансиране. До момента държавата не реагира адекватно", категорична е Албена Алексиева.

По думите ѝ "Очи на четири лапи" се нуждае от около 200 000 лева годишно, за да може обучителната програма да съществува, без фондацията да потъва в дългове. С тези средства спокойно ще бъде осигурявано обучението на 14 кучета водачи всяка година.

"Аз съм учредител на тази фондация. Това е мисията на живота ми. Хората, с които работим, треньорите, всички с болка ще се разделим. За тях това също е мисия, но аз смятам, че просто не е морално да продължаваме, след като не можем да им платим. Това е реалността", казва председателят на "Очи на четири лапи".

При все че завършваме разговора с минорен тон, Албена Алексиева е решена да продължи и екипът да се бори за намиране на така необходимите спонсори, макар на този етап това да им се струва невъзможно.

Източник: www.inews.bg