Печат
Новини
Посещения: 4567

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес пролетния етап на ваксинацията срещу бяс при дивите хищници, съобщиха от агенцията. 10 специално оборудвани самолета ще изхвърлят над 1,1 млн. ваксинални примамки на територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, част от Бургас (община Руен) и част от Благоевград (общини Благоевград, Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич). Ваксинални примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат примамките с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 ваксинални примамки. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.

За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г.