Ето, че отново е Коледа. Денят, в който се чувстваме по-добри. Денят, в който си спомняме за добрите и лошите моменти от изминалата година. Денят, в който ни обзема надежда за един по-добър свят. Може би доста от вас си спомнят за Рижко - едно любвеобилно улично куче, което замалко да остане без око заради прекаленото си доверие в хората. Рижко не само беше излекуван, но и намери дом - благодарение на едно момиче, което въпреки че е бременно и има тежко болно дете, успя да намери сили и състрадание, за да помогне на животно в беда.

Това се случи през ноември. Оттогава се случиха и много други неща. В началото на декември в едно затънтено ямболско село англичанка беше нахапана до смърт от кучетата на местен "бизнесмен". Разбира се, повечето медии без да си направят труда да проверят случая, обявиха, че виновни са селските помияри. Случайно или не, това се случи само няколко дни преди гласуването на Закона за защита на животните и хуманните мерки за ограничаване на броя на бездомните кучета. Инцидентът беше последван от скандалното предаване на един некадърен журналист с високо мнение за себе си, готов на всичко само и само да привлече повече слушатели. В началото на декември от ефира на радио Дарик Мартин Карбовски призова открито да се тровят кучетата по улиците. В нормална държава и Карбовски, и радио Дарик, щяха да бъдат санкционирани както от обществото, така и от съответните органи. В нормална държава след такава изцепка на Карбовски щеше да му бъде позволено само да редактира обявите за запознанства в някой изпаднал провинциален вестник. У нас, разбира се, подобни дивашки прояви са по-скоро адмирирани и т.нар. журналист в момента се радва на особена популярност.

Но да се върнем на Рижко. За Рижко тази Коледа беше последна. В деня на Рождеството някой е решил, че моментът е изключително подходящ както да отрови едно добро същество, така и да причини неимоверна болка страдание на друго.

Дали има връзка между скандалното предаване на Карбовски и истерията в медиите и конкретния случай? Никога няма да разберем. Никога няма да научим и докъде могат да се простират границите на човешкото бездушие и егоизъм.

Искаше ми се годината да завърши с нещо оптимистично, но явно не е било писано. Нека все пак съдбата на Рижко да ни накара да се замислим докога ще позволяваме в България предимство да имат арогантните и безпардонни хора, които дотолкова са потънали в егоизма си, че чакат да дойде Коледа, за да направят поредна гадост.

В края на отминаващата 2007-а нека също си спомним за всички, хора и животни, които вече не са с нас. Да си пожелаем през следващата година да намерим сили да простим на изродите около нас за дивотиите, които ще сътворят. Добрите моменти да бъдат много повече от лошите. Злобата и завистта да бъдат по-малко от добротата и състраданието. И да се надяваме, че ще има повече хора като момичето, помогнало на Рижко.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!


Well yet everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It