fbpx
Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 9555
ImageВелико Търново. Над 320 бездомни кучета във Велико Търново са обработени за четири седмици от фондация “Четири лапи”, което е около 60 процента от скитащите безпризорни четириноги в града, каза на пресконференция д-р Мариана Иванова, ръководител на проекта. Животните са описани в регистър, който ще бъде предоставен на общината в едноседмичен срок. Иницативата е развита от община Велико Търново, които са потърсили фондацията за съдействие за овладяване на популацията от бездомни кучета по ефективен и хуманен начин. Екипът е кастрирал, ваксинирал против бяс и обезпаразитил безстопанствените четириноги на територията на общината, предаде репортер на радио „Фокус”-Велико Търново .
Методът е коренно различен от доскоро прилагания, когато животните са били умъртвявани след 14-дневен престой в общинския изолатор. За един месец мобилната клиника на фондация “Четири лапи” е извършвала операциите по кастрацията на животните, като те са били улавяни от специално обучен персонал. Всяко обработено животно е маркирано с червена ушна марка и уникален номер.
Специалистите посочиха, че главната причина за високата популация от улични животни е липсата на контрол над домашните кучета. До скоро българското законодателство предвиждаше единствено евтаназия на бездомните кучета, като единствен подход за намаляване на техния брой. От “Четири лапи” посочиха, че това е нехуманен и скъпоструващ процес. Д-р Иванова допълни, че в началото на 2008-ма година е приет Закон за защита на животните, в който основен метод за ограничаване на популацията на бездомните кучета е моделът “Кастрирай и върни”. Още преди приемането на закона община Велико Търново е потърсила съдействие от фондация “Четири лапи”.
Според Закона за защита на животните в рамките на три години трябва да бъде постигнато и трайно намаляване на популацията от бездомни кучета. За тази цел е разработена и дългосрочна общинска програма, която ще предложи комплексни мерки. От фондацията посочиха, че за да има ефект, е важно въвеждането на регистрация, паспортизация и идентификация на домашните и осиновените кучета. От своя страна заместник-кметът на Велико Търново д-р Иво Найденов допълни, че ще има и строги санкции за собственици на кучета, които не изпълняват общинските разпоредби. В края на месец април изтича и договорът на досегашният стопанин на общинския изолатор за кучета, фирма “Пролет”, като ще бъде обявен конкурс за нов изпълнител на услугата.

Well yet everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.