ImageДвуседмичен проект за кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране на бездомни животни стартират ЧЕТИРИ ЛАПИ и община Рила. Целта е да се обхване популацията от бездомни кучета и котки съгласно изискванията на приетия наскоро Закон за защита на животните. След като бъдат обработени в мобилната клиника на фондацията, всички животни ще бъдат маркирани и върнати по местата, от които са взети. Работата на природозащитниците ще започне официално в понеделник в 16:00 ч. със среща в сградата на кметството, където те ще обсъдят със служители от общинската администрация и органите на реда общите действия по време на проекта.

„Бяхме потърсени от кмета на общината г-н Кабзималски най-вече заради увеличената популация на бездомни животни около Рилския манастир. Оказва се, че много хора съчетават излета в природата с отърваване от нежелания домашен любимец. Макар повечето изоставени животни да не преживяват студената зима, тези, които оцеляват, се размножават и мигрират към останалите населени места в общината. Това е поредното доказателство, че не животните са виновни за това, че са се озовали на улицата, а причината са хората и безотговорното им онтошение,” разказва д-р Марина Иванова, ръководител на проекта. „За да бъде ефективен един кастрационен проект, той трябва да обхване колкото се може повече съседни населени места. Именно затова ние ще обработваме животни не само от град Рила и манастира, но и от съседните села Смочево, Пастра и Падала.”

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще се състои от трима ветеринарни лекари, трима ловци и клиничен работник. Животните ще бъдат обработвани в мобилна клиника, докарана специално за проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ у нас от клона на фондацията в Швейцария. Клиниката разполага с всички необходими уреди, така че операциите да могат да бъдат извършвани и при полеви условия. Освен бездомни животни, от ЧЕТИРИ ЛАПИ ще кастрират и дворни кучета и котки на социално слаби жители на общината. Още от миналата седмица служител на фондацията е в града, където информира месните жители за предстоящия проект и разяснява ползите от кастрацията за животните.

„Клиниката ни ще работи в двора на Районната ветеринарна лечебница в гр. Рила и всеки, който желае да кастрира улично или дворно куче или коте или просто да ги ваксинира срещу бяс и обезпаразити, е добре дошъл,” добавя д-р Иванова. „Хората не бива да се притесняват за здравето на животните, за които се грижат, тъй като самата кастрация е лесна операция, не води до усложнения и ще се извършва под пълна упойка от изключително опитен екип от специалисти. Ползите от кастрацията за здравето на самото животно са много и горещо препоръчвам на хората в Рила и околностите да се възползват от услугите ни.”
Pin It