fbpx
Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 9053
В повечето случаи полицията отказва да разследва стрелбите

ImageЗачестиха случаите на стрелба по животни, съобщават от Фондация „Четири лапи”. За жалост придобиването на огнестрелно оръжие от хора с лабилна психика не представлява особена трудност, а употребата му рядко се разследва от органите на реда, констатират природозащитниците.

Само за изминалите две-три седмици получихме множество оплаквания за стрелба срещу животни, разказва Явор Гечев от „Четири лапи”. „В кв. Ботунец на столицата само за изминалите 3-4 дни са били застреляни 6 кучета, като полицията категорично е отказала да започне разследване. Немски гражданин, живеещ в гр. Бургас, потърси съдействие за подаване на жалба срещу негов комшия, който е застрелял домашното му куче. На 26.02. получихме оплакване от жители на кв. Орландовци срещу живеещ в бл.3 на ул.202 служител на полицията, който застрелял бездомно куче със служебния си пистолет с оправданието, че ровело по кофите и разнасяло боклук. От 2-ро РПУ отказали да приемат жалбата и посъветвали гражданите сами да намерят начин да приберат трупа. Почти винаги органите на МВР отказват да съдействат, с оправданието, че не са инструктирани какви мерки трябва да предприемат в подобни случаи.”

Чл. 61 от Закона за защита на животните задължава органите на изпълнителната власт да съдействат на представителите на Националната ветеринарномедицинска служба при разследване на нарушения, а при сигнал за нарушение да вземат мерки за предотвратяването му и да уведомят НВМС. Според чл. 10, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност пък редът и начините на взаимодействие между органите на НВМС и МВР се уреждат с наредба на министъра на земеделието и горите и министъра на вътрешните работи, която обаче все още не е приета. От фондацията призовават гражданите да се обръщат към органите на полицията и НВМС ако са свидетели на жестоко отношение към животните, а при отказ за съдействие, да се обръщат към районните прокуратури.

Имаме и много сигнали за ловни хайки срещу безстопанствени животни, което също е грубо нарушаване на Закона за защита на животните, продължава Гечев. „През м. януари подадохме жалба за предстояща акция в силистренско, която беше възпрепятствана от НВМС, но това не е единичен случай. Много често кметовете на малки населени места предпочитат този начин за решаване на проблема с бездомните кучета и котки.”

От „Четири лапи” констатират, че Законът за защита на животните не е достатъчна мярка за ограничаване на случаите на особена жестокост спрямо животните и настояват за приемане на промени в Наказателния кодекс на страната, които да класифицират убийството и осакатяването на животни, както и боевете с животни, като престъпление, предвиждащо затвор за извършителите.

Well yet everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.