Пети проект за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни животни за 2009-а година стартират от „Четири лапи”. От днес до 22-ри юли мобилната амбулатория на международната организация за защита на животните ще работи в гр. Костинброд.

{smoothgallery folder=/images/stories/news/Kostinbrod}
 
Проблемът с високия брой бездомни животни е особено осезаем в общините около София. Причина за това от една страна са изоставените кучета и котки във вилните зони, от друга – кратките разстояния до столицата, които благоприятстват миграцията на животните и в двете посоки, обяснява д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни” на „Четири лапи”. „За реализацията на проекта си имаме пълната подкрепа както на общината, така и на районната ветеринарномедицинска служба, в чиято сграда ще работим. Освен животните в града, ще обхванем и тези от селата, като специално внимание ще обърнем на Петърч, където броят на уличните животни е по-висок.” 

От началото на годината „Четири лапи” осъществи успешни кастрационни кампании в Търговище, Белица, Девин и Правец. Над 800 кучета и котки са обработени от организацията, като очакванията са до края на годината бройката да надмине 2000. 

Съгласно приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните всяка община трябва да организира кастрирането на бездомните кучета и регистрацията домашните на своята територия, разказва Явор Гечев от „Четири лапи”. „За съжаление досега в много малко общини реално се работи за трайно намаляване на броя на бездомните животни и за повечето кметове проблемът се превръща в приоритетен едва когато стане сериозен инцидент. Също така, на повечето места контролът върху домашните кучета е изключително занижен и като че ли не се осъзнава, че те са основната причина за увеличаването на бездомните.”

Именно за да се намали притокът на животни от дома към улицата, от „Четири лапи” предлагат безплатна кастрация и ваксинация против бяс за животни на социално слаби хора, които не биха могли нито да си позволят операцията, нито да се грижат за поколението на своите домашни любимци.

Well afore everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It