Некоординирани, недостатъчни мерки, а не законодателни неуредици, са причината за проточването на проблема. Кучетата ни могат да изчезнат от улиците  на страната ни за по-малко от 4 години усилена работа, твърдят от Анимал Рескю София – организацията, която стопанисва най-големия приют и кастрационен център в България заедно със Столичната община.

Все повече европейски столици, където има проблем с кучетата, преминават към метода "кастрирай и върни", казват от Aнимал Рескю София. Те дават за пример работещите програми в Букурещ, Атина, Киев и Истанбул като настояват за контрол над собствениците на животни в града и предградията като посочват ниските бройки регистрирани животни и липсата на база данни за тях като основен проблем.

Well already everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„В рамките на 10 години кметът Софиянски изби над 100 000 кучета, вписвайки София във всички черни хроники на цивилизования свят. Въпреки това кастрационната програма започна с почти 40 000 кучета на улицата – евтаназията е доказано неработещ метод, колкото и да не им харесва на хората“, коментира Стела Райчева от Анимал Рескю София. „Кастрацията обаче не е панацея – тя е част от комплекс от мерки, които трябва да бъдат взети, за да изчезнат кучетата от улицата. А именно: строг контрол над собствениците и регистрация на всички животни; сурови санкции за изоставяне на кучета; образователна и информационна програма и т.н.“ допълва тя.

Между 10 и 15 хиляди нови кучета се изхвърлят в София от дворове и стопанства всяка година – такива са изчисленията, представени от британския експерт Робърт Смит на срещата му с кмета Фандъкова през 2011. Англичанинът, известен с проект в северна Румъния по метода "кастрирай и върни" намалил бездомните кучета с 90%, беше в София по покана на общината през 2011. Той призова кмета към утрояване на усилията по кастрацията на уличните и дворните животни като препоръча да се работи „като във военна кампания“.

„В България няма никакъв контрол върху основния източник на проблема – дворните кучета. Не може във всеки двор да има некастрирано куче, да се изхвърлят бебета по два пъти годишно, а стопаните да не понасят абсолютно никаква отговорност“ , коментират природозащитниците.  „Като потъващ кораб сме - изгребваме водата, а не запушваме дупката, откъдето непрекъснато влиза нова!“ казаха още от приют Богров.