Европейската комисия (ЕК) обяви стъпки за забрана на търговията с кожи от кучета и котки. Това става по настояване на страни членки на ЕС, както и в резултат на кампанията, подета от Пол Макартни, предаде ББС.

Според някои данни в Китай убиват 2 милиона котки и кучета годишно с цел продажба на кожи. Досега 15 страни от ЕС са предприели мерки срещу продажбата на такива кожи, но в 10 страни това все още е разрешено.

България, която влиза в ЕС от 1 януари, също има проблем с котешките и кучешките кожи. В понеделник стана известно, че в проектозакона за защита на животните е предвидена евтаназия на бездомните кучета и котки, които до седем дни от престоя си в приют не намерят стопанин. Екоорганизации твърдят, че този текст e вмъкнат тихомълком от Министерството на земеделието.

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Според фондация “АФА - България” вмъкнатите текстове, както и забавянето на закона обслужват интереси на сивата икономика, свързани с производството на кожи, костно брашно и колбаси от бездомни животни.

 “Посланието, което получихме от потребителите в ЕС, е високо и ясно. Те не намират за приемливо да се отглеждат кучета и котки заради техните кожи, нито искат на европейския пазар да се продават продукти, съдържащи такива кожи”, каза комисарят по здравеопазването и защита на потребителите Маркус Киприану.

 ЕК отбеляза, че различните страни имат различен подход по въпроса. Планът на ЕК цели да бъде блокиран вноса на кожи от кучета и котки на границите на съюза; да се въведат наказания за нарушителите и да се насърчи подаването на информация за продукти от кучешка и котешка кожа.

ЕК посочва, че засега няма доказателства в страните членки да се отглеждат кучета и котки за добив на кожа.

Задължението на страните членки да провеждат проверки и тестове за наличие на такива в кожи в продуктите ще даде по-ясна представа в какви продукти се използват тези кожи и откъде идват.

 В някои страни вече са въведени високотехнологични механизми за откриване на кучешки и котешки кожи – като ДНК тестове. Сред продуктите, в които са засичани такива кожи, са играчки и облекла.

Pin It