fbpx
Печат
Новини
Анализи и мнения
Посещения: 13576

Винаги съм предпочитал позабравените теми. Онези, които в момента не са „в дневния ред на обществото", както гласи новото политическо клише. Но това съвсем не са маловажни теми. Те често произхождат от проблеми, които хронично печелят нашето внимание след поредния нещастен инцидент. Такъв е проблемът с бездомните животни , бившите домашни любимци, българските улични котки и кучета . Да не чуе дяволът, но, слава Богу, скоро не сме имали нещастен случай с нападнато от глутница кучета дете или изпохапан до смърт клошар. Нито пък някое миловидно псе с отрязани четири лапички. Нито стрелба с въздушна пушка по разгонени майски котки .

Well already everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Вижте, аз не съм привърженик нито на мнението, че животните трябва да се ликвидират кардинално, нито пък съм съгласен с тяхното безпрепятствено развъждане. Не ми е приятно на входа на блока си да прескачам излежали се на припек кучета или котки , но трудно понасям и гледката на премазани от гумите на кола разпилени по асфалта животински вътрешности с оцъклени очи. Не. Човек няма как да избяга от обкръжаващата го четирикрака природа, дори и да вложи целия държавен бюджет в изграждането на приюти за бездомни животни . Дори и да решим проблема с потомците на бившите домашни питомци, тяхната екологична ниша тутакси ще бъде заета от дивите им събратя. Ето как.

Веднъж, прибирайки се пеша в полунощ към квартирата си в Манчестър, видях язовец да пресича шосето. Приличаше на тлъсто дребно куче , което се поклаща непохватно върху късите си лапи. Нямаше как да объркам черно-бялата окраска на муцуната му, нито пък шумното дращене на дългите му нокти по асфалтовата настилка. Тропнах с крак, животно се уплаши и избяга обратно в храстите.

Един приятел, мениджър на ферма за ягоди между Лондон и Рединг, ми се оплака от сърните, които прескачали телените заграждения на фермата заради ягодите.

Сред дивите нашественици във Великобритания, където няма бездомни котки и кучета , лисиците са истинска напаст. Ровят се за останки от храна по кофите, досущ като истински български котки . Миналата година гладна английска лисица нападна мъж пред магазин. Човекът излизал от супермаркета, когато животното изскочило отнякъде и захапало торбата с покупките му.

Докато проучвах темата, открих, че шведските власти са взели спешни мерки да ограничат на шествието от енотовидни кучета през границата с Финландия. За оптимизиране контрола върху „нелегалните емигранти" шведското правителство заделило над 5 млн. евро от държавния бюджет.

Когато падна Берлинската стена, там се възцари свободата, и то не само за хората. Бариерата между двете Германий задържаше и голяма популация от глигани в горите около Източен Бранденбург. Събарянето на Стената улеснило дивите прасета да напуснат гората и популацията им през 2009 година достигнала 20 000.- Първо дивите прасета нахлули в едно гробище и съборили паметниците, ровейки за червеи и мишки. После започнали да обръщат кофите за смет, нападали и убивали кучета .

Пумите в Калифорния са нападнали 12 души от 1986 година насам, трима от които фатално. Леопардите, навлезли в Бомбай от един резерват край града, са убили 19 души през 2004 година. Дивите кучета динго ежегодно тормозят Австралия, белите мечки - Канада и Аляска.

Не, че по селата в Родопите мечки не разкъсват крави и овце ежегодно, но сякаш колкото по на изток в Европа отиваш, толкова котките и кучетата са приоритетен проблем. За пръв път видях глутница едри кучета на екскурзия във Варшава през 1990 година. Оттогава у нас ги виждам ежегодно.

Над 60 000 кучета и котки били избити, а труповете им изгорени преди европейското първенство по футбол в Украйна. Според украински блогъри „прочистването" имало подкрепата на властите, включително на президента. В социалните мрежи хиляди призоваха за бойкот на първенството по футбол. Натискът тогава накара властите в Киев да наредят на кметовете на градовете да изградят приюти за бездомни животни .

Преди години в Букурещ също бяха избити бездомните кучета , но днес в града скитат най-малко 50 000 лаещи четириноги.

Така че явно, каквото и да умуваме да сторим с бившите си домашни любимци или с дивите животни , битката между човека и природата ще си остане вечна. И ако ние не успеем да унищожим окончателно природата, тя, сигурен съм, ще изчака с четириногото си спокойствие хората да измрат и цивилизациите да преминат, за да залее отново всичко с търпеливата си вечност.

Ето защо, мисля си, трябва отново да се научим да живеем заедно. Друг избор нямаме. Нито тя, нито ние.