Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 9418

В началото на годината немският телевизионен канал ARD излъчи филм за търговията с кучешки кожи в България. Филмът предизвика широк отзвук в Западна Европа, но в България информацията за него беше оскъдна.

За щастие филмът вече е достъпен в интернет - на сайта на организацията "Лекари за животни".

Well yet everyone be familiar with that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Филмът е на немски и за тези, които не говорят езика, предлагаме превод на текста:

Кадри на кучета от София: Десетки хиляди бездомни кучета живеят само в София. Опасно е за тях, защото има ловци на кучета. В така нареченият изолатор за бездомни кучета не пускат хора, не допускат и д-р Бекер. Какво ли крият?

(Скрита камера от „Господари на ефира”) – Студентски организации, които помагат на кучетата са заснели със скрита камера тези кадри. Дори не особени строгите български закони тук не се спазват. Много от кучетата не се държат 14 дни, както изисква закона, а се убиват с пристигането. С дозировките не се работи правилно, както личи от надписите  на екрана от разговорите между служителите. Девиза е :”По-добре да пестим”. За животните това означава бавна  и мъчителна смърт.

Явор – медиатор, от студентските организации, които наблюдава работата в изолатора. „Ако докторът успее да улучи сърцето мисля, че може би умират безболезнено,”

После разказва – ...и доктора не улучи сърцето и кучета умряха много мъчително в гърчове.

Акция на организациите в София „Летящите бригади” – инициатива на ветеринарни лекари и граждани, ангажирани с проблема, като се грижат за кучетата по квартали за да не са опасни. Ваксинират ги против бяс, обезпаразитяват ги. Според Общината няма достатъчно пари за това. Заплатата на ловците на кучета е около 500 евро на месец. В България дори  лекарите и учителите не е взимат и половината от тази заплата на месец. По официални данни бюджетните средства  на общината са около 230 000 евро годишно.„Летящите бригади” кастрират бездомните кучета за да не се размножават. Според Световната здравна организация това е единственият смислен начин да се реши проблема. Едно мнение, което Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) на България упорито игнорира. Жълтите каишки по кучетата показват, че те  са кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани. За съжаление те не предпазват животните от ловците на кучета.

Интервю с д-р. Паскал Желязков (зам. Директор на НВМС). :„Как да познаем, че кучето е кастрирано? Уличните кучета са винаги опасни за хората, дори и кастрираните. Защото разнасят болести, глисти, кърлежи, бяс. Освен това вие сами разбирате, че дори кастрирани хапят и са опасни за движението”.

Бекер с коте и Мечо: Д-р Бекер подкрепя българските организации и се опитва да помогне за спасяването на особено нуждаещи се животни. Инициативата „Лекари за животните” от години се бори и за политическата защитата на животните в България. Зад систематичното убийство на кучетата в България стоят здрави икономически интереси.

Интервю д-р Бекер : „От мъртвите животни  се прави брашно (месокостно брашно) , мазнини за козметичната индустрия за износ в Турция, желатин, от кожите се изработват палто и шапки.

Репортаж от магазина. Д-р Бекер отива да купи палто от кучешка кожа, взела е и скрита камера. Кожата е много твърда, според д-р Бекер това е сигурен белег, че кожата е кучешка. В този магазин всички палта са такива. Кучешкото палто се предлага под кодово име „азиатски корейски вълк”. Жоржета си избира палто от черно-бял корейски вълк. Продавачката потвърждава, че палтото е произведено в България. „Това е истинска българска кожа” – гордо казва тя. Плащат 380 лева (около 190 евро). В сравнение с други кожени палта това е без пари. За производителите печалбата е висока – суровината „куче” в България е безплатна.След проверка на специалист по кожите в Германия се потвърждава , че за това палто са убити около 14 кучета. Според немският експерт цената е много ниска. Отиват и успяват, без проблем, да купят още едно палто  от един склад в края на (до)  София. Там имало около 750 кучешки палта. Резервоара на улицата изглежда е неизчерпаем.

Таблото, което отмерва времето за присъединяването ни към ЕС. Трябва ли една страна, която плюе върху основни морални ценности, като хуманното отношение към животните да стане член на ЕС?

Интервю на германски политик : „При защитата на животните законовата база е много изостанала в сравнение с европейските стандарти. Администрацията на място е още по изостанала. Това, разбира се, е недопустимо за ЕС”.

Кадри на човек, който храни бездомни кучета със сурови кокоши крака: Това обаче едва ли ще затвори пътя на България към ЕС, защото ангажимента на Брюксел да приеме България през 2008 г., не дава много време и възможности за оказване натиск за реформи.