ImageСофия, 16.01.2008. Представително проучване на МБМД, извършено по поръчка на Фондация „Четири лапи”, сочи, че подкрепата за метода „Кастрирай и върни” като начин за справяне с проблема бездомни кучета се увеличава

Всяка година по поръчка на „Четири лапи” агенция МБМД прави проучване на обществените нагласи относно различните методи за справяне с нарастващия брой бездомни кучета. Тази година то е извършено в периода 11-18.12.2007 г. сред 2008 пълнолетни граждани на Р България. На въпрос „Кой вариант за решаване на проблема с бездомните кучета подкрепяте и намирате за по-справедлив” 45.4 % посочват кастриране, ваксиниране и връщане на кучетата по местата, където са били заловени, 42.4 % предпочитат затваряне на кучетата в приюти (изолатори) и евтанизирането им, а 12.2 % нямат мнение. Най-висока е подкрепата за кастрацията сред хората на възраст между 18 и 29 години (52.9 %), висшистите (54.8 %), служителите (58.5 %) и жителите на по-малки градове (54%), докато евтаназията е най-популярна сред пенсионерите (49.7%), хората с основно и по-ниско образование (44.2 %) и жителите на селата (49.3 %).

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

В сравнение с 2005 г., когато за първи път е правено такова проучване, подкрепата за кастрацията и връщането по места е нарастнала с 10 %, докато привържениците на евтаназията са намалели с 12 %.
„Тенденцията за нарастване на подкрепата за метода “Кастрирай и върни” е очевидна и сочи, че обществото вече е готово да го приеме като най-ефективен при решаване на проблема”, твърдят от фондацията. „За нас приемането на Закон за защита на животните, който да заложи кастрацията и връщането по места като подход при намаляване на броя на бездомните кучета, е от изключителна важност, тъй като това ще ни даде възможност да увеличим проектите си в България. Вече имаме запитвания от много общини, за които единствена пречка пред стартирането на кастрационна програма е липсата на закон”, добавят от „Четири лапи”.

Припомняме, че до края на месеца предстои гласуване на второ четене на Закона за защита на животните. В пленарна зала именно членовете, касаещи начините за ограничаване на популацията от бездомни кучета, предизвикаха най-големи спорове.
Pin It