2006-02-15 08:07, Дарик Радио

Няма данни за заразяване на домашни животни с птичи грип

Пролет Велкова

Внушенията, че домашните любимци могат да предадат вируса на птичия грип, са доста странни. Засега няма никакви данни, че птичият грип може да заразява кучета или котки. И това твърдение е резултат на един не малък период на наблюдения. Това заяви директорът на Института по микробиология на БАН проф. Ангел Гълъбов в предаването „Дарик кафе” на Дарик радио.

Well already everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

По думите на проф. Гълъбов твърденията, че е възможно пренасяне на вируса на птичия грип от бездомни кучета, които се хранят със заразени птици, също са неверни.

„При селскостопанските животни- прасета, овце, крави – положението е същото, като с домашните любимци”, допълни проф. Гълъбов.

2006-02-14 08:48, Дарик Радио

Безумно е да се избива дивеч заради птичия грип

Безумна е идеята за избиване на дивеч около водоемите с цел да се предотврати разпространението на птичи грип. Така коментира в предаването „Дарик кафе” на Дарик радио мерките за ограничаване на заразата орнитологът Виктор Василев. Не може да се контролират всички хищници. С трупове на птици се хранят не само чакали и кучета, обясни той. Освен това вирусът умирал в трупа.

Склонен съм да вярвам, че има някакво икономическо залитане, и донякъде политическо, по повод птичия грип, каза още Василев, без да уточнява какво има предвид.

Той обясни, че всяка година в района на Шабленското езеро измират стотици птици. Сред тях може да има умрели от разновидност на птичия грип. Опасност за летуващите край езерото няма, увери орнитологът.

По думите му не може с точност да се каже кога ще спре разпространението на болестта – дали с края на прелета на птици в края на пролетта. Няма точна дата, България е в такова географско положение, че винаги има движение на птици, уточни той.

Според него обаче медийният интерес към птичия грип ще продължи и през следващите 1-2 години.

Pin It