Носител на Голямата награда „Човек на годината 2016″  е журналистката от БНР Надежда Цекулова за приноса й към човешките права и правозащитността в нейната дейност по изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти в Центъра „Фонд за лечение на деца“.

Надежда Цекулова беше в обществения съвет на Фонда за лечение на деца, а след неясната откъм мотиви силова смяна на директора тя активно се бореше срещу нарушените права на нуждаещите се от лечение деца, включително и с материалите в своя блог.

Едно от двете втори отличия в класацията Човек на годината 2016 на Българския хелзингски комитет бе присъдена на Мерал Фаикзаради непоколебимата борба на дамата в защита правата на животните и срещу системното избиване на бездомни кучета, срещу лошото третиране на животните в приюта в Кърджали, където тя влезе в продължителна битка с общинските власти за промяна.

Коя е Мерал Фаик?

Родена и израсла е в Кърджали. Винаги се е водила от голямото си добро сърце, защитавайки живота както на хора, така и на бездомни животни. Работи като старша медицинска сестра в отделението по хирургия в болницата в Кърджали. Но освен човешките болки, Мерал вижда и болката в очите на уличните животни. Това й дава сили да поведе морална битка срещу лошото отношение към кучетата в Общинския приют „Дай лапа”.  Мерал Фаик организира доброволците и се противопоставя активно на нехуманното отношение на ветеринарни лекари, държавни и общински служители.

Мерал си позволява да критикува бездействието на Община Кърджали, нейния кмет и общински органи за неправилно провежданите политики в областта на защитата на животни или по-скоро липсата на такава защита и системното избиване на бездомните кучета. Гласът й не остава нечут – чуват го много други млади хора, вдъхновени от нейната смелост, които поемат щафета на доброволчеството.

През годините в резултат на работата на Мерал като зоозащитник, обществеността разбра тъжната истината за ситуацията в общинския приют в  Кърджали и възропта срещу липсата на контрол и заинтересованост от страна на отговорните държавни и общински органи.

Работата й за защита правата на животните е вдъхновяваща и достойна за пример, изтъкват номиниралите я за голямата награда.

Другата втора награда е за Калин Калпакчиев, който  като член на Висшия съдебен съвет е отличен от журито заради безотказното му противодействие на опитите за подчиняването на съдебната власт от изпълнителната и откритото говорене срещу опасностите пред съдебната независимост.

Бяха раздадени и шест специални приза.

Андрей Ковачев и Боян Петров – за цялостен принос – заради дългогодишната им отдаденост на каузата за опазване на околната среда. Двамата са сред основоположниците на гражданската инициатива за опазване на Кресненското дефиле още от края на 90-те години.
Лилия Макавеева за гражданска доблест – от години защитава правата на ромите и отправя критики към абдикиралите от проблема институции.

Стана Илиева – приз за активист на годината – работи като доброволец за широк спектър правозащитни и хуманитарни каузи, подпомагащи редица маргинализирани групи в България.

Теодор Спасов – приз за „Журналист на годината“ заради материалите му в защита на човешките права, на непопуларни позиции, за борбата със стереотипите в търсене на истината.

Акушерски кабинет „Зебра“ с приз „Вдъхновение на годината“. „Зебра“ е единствената самостоятелна акушерска практика в България с мисия да върне на акушерките на заслуженото им място при раждането и грижата за бебето и родилката.

Милена Момчилова – приз „И сам войнът е войн“- като журналист на свободна практика е отличена за своята всеотдайна и упорита битка в продължение на три години помощ на бездомният човек на име Иван, с влошено здраве и застрашен живот. Благодарение на огромните усилия на Милена Иван вече не живее на пазара в „Младост 1″, а след временно настаняване в Център за психично здраве очаква настаняване в защитено жилище.

Източник: www.novjivot.info