Поведение

 

Кучето ви е на седем или осем месеца и изведнъж вече не ви слуша, освен това, когато го повикате, то ви гледа предизвикателно и тича в обратна посока? Рядко има собственици, които не са преживели това и учените съветват да не се притеснявате – кучето е в пубертет! Да, правилно прочетохте – ново проучване установява, че те също преминават през този толкова критичен за юношите период. То подкрепя експертните препоръки да се изчака този период да изтече. Според учените, кучетата преминават през много чувствителен период в началото на пубертета, който ги кара да се държат точно като хората.

Седмиците, които прекарваме у дома, определено носят положителни емоции поне за един член от семейството ни - нашето куче. Защото всеки знае как то мрази да го оставяме само, докато сме на работа. Често сме си мислили и какво да направим, за да бъде по-спокоен нашият приятел точно в такива моменти.

По време на самоизолацията заради пандемията с коронавируса от липсата на лично пространство страдат не само хората, но и домашните животни. Затова, стоейки си денонощно вкъщи, не проявявайте извънредно внимание към домашните любимци, съветват ветеринарни специалисти.

Наред с мъркането котките издават традиционното мяу, което е истинска класика. Интересно е, че котките го използват за общуване само с хората, а не помежду си. Какво кара една котка да мяука по-често и по-силно, а друга - много рядко и тихо? Зависи ли мяукането от породата?

В опит да разберем по-добре кучешките членове на семейството, няколко специалисти споделят характерните начини, по които четириногите ни приятели комуникират. Бъдете наблюдателни и търпеливи, гледайте цялото тяло на кучето си и слушайте всички звуци, които издава. Контекстът е почти толкова важен от това, колкото и действията на вашето куче.

Въпреки голямото многообразие от кучешки породи, тези четирикраки могат да различат визуално индивиди от своя вид от тези от други животински видове и от хората, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от AFP. Съществуват над 400 чисти породи кучета, съобщава БТА. 

Well yet everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Британски изследователи откриха, че кучетата са много повече способни да възприемат ситуациите от гледната точка на човека, отколкото се смяташе до този момент. Например – четириногите крадат храна четири пъти по-често, ако в стаята, където са те, е достатъчно тъмно за човешкото зрение. Това може да означава, че животните са способни да променят своето поведение съобразно особеностите на поведението на техния стопанин. 

Well along everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кучетата разбират хората толкова добре, защото слушат не само гласа им, но и следят очите им не по-зле от двегодишни деца, съобщи в. „Дейли мейл". Унгарски учени установиха, че по очте кучетата улавят „намерението за общуване". Така се ориентират и малките деца. Екипът на Йожеф Топал от Унгарската академия на науките е пускал на кучета записи на човек, който казва „Здравей, куче" с различна интонация и поглед. Резултатите показват, че животните „четат" по очите и откриват ентусиазма не по-зле от децата. Те разбират кога им се говори и дори могат да отгатнат какво мисли човек.

„Увеличават се доказателствата, че хората и кучетата имат общи социални умения", каза Йожеф Топал. "Те разбират какво иска човек по начин, който досега се смяташе за характерен само за бебетата".

Well already everyone know of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кучето е най-добрият приятел на човека, знаем всички. Но то може да бъде и изряден колега в работата, твърди Дойче веле в свой материал. Домашните любимци ограничават стреса и сплотяват колектива. Куче в офиса? Да, стига условията за това да са добри.

Когато не дремят, Паул, Ели, Джети, Ремо, Смоки, Джами и Аби от рекламната агенция на Илка Дорнс, крадат сладкиши от конферентната маса. Когато пристигне някой посетител, го лаят. Илка Дорнс и нейните сътрудници приемат всичко с усмивка. Клиентите - също. 13 сътрудници и седем кучета съставляват цялата фирма. Този, който иска да започне работа във фирмата, не бива да се страхува от кучета и да не е алергичен. Три сетера, един бигъл и две улични-превъзходни влизат в състава на фирмения офис.

Well yet everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Какво значение придава кучето на нашите думи? Разбира ли ни наистина или само си дава вид, че е така?


Вероятно и на вас ви се е случвало да имате усещането, че когато говорите и кучето ви слуша внимателно, разбира думите ви. Върти глава наляво-надясно, премигва сякаш в знак на съгласие, прави някаква гримаса и въобще дава вид, сякаш е наясно какво точно му казвате. Но изслушването на нашата тирада рядко е последвано от някаква очаквана реакция в поведението му. Ако сме му заръчвали нещо, а то естествено не реагира, готови сме даже да го сгълчим: нали ни разбра за какво става дума, защо не прави каквото трябва!
Действителността е такава: не е вярно твърдението, че кучето е способно да различава думите на стопаните си. Грешката е тяхна - те бъркат неговото внимание и усилие да схване това, което му казваме, с истинското същинско разбиране.
Кучетата са способни да се научат да разпознават някои думи, онези които често им биват повтаряни. Това обаче се осъществява благодарение на три различни стимула: звука на думата, тона на гласа ни и жестовете, които придружават командата.


С настойчивост - успехът е постижим
Заучаването на нови думи от страна на кучето съвсем не е занятие безперспективно. За него важи поговорката "Като грешим се учим". Това трябва да бъде стимулирано: като се вземе предвид, че кучето напредва "пипнешком", надявайки се, че реагира правилно на едно още неизвестно словесно искане на стопанина си, извънредно важно е да му дадем да разбере, обикновено чрез някаква награда, че реакцията му е била правилна.
Не бива да му се караме, ако веднага не е разбрало, какво очакваме от него: бъдете уверени, че то прави всичко възможно, за да успее да ни угоди и наказанието не би постигнали нищо друго, освен да го изнерви и да го направи по-малко разположено да ни слуша.

Независимо дали ни разбира или не, кучето е отличен наблюдател: постоянно ни гледа, търсейки за схване смисъла на всяко наше действие

Кучето съобщава за настроението си посредством гласови звуци. Хармоничните звуци показват, че то е отпочинало и спокойно, готово за изпълнение на заповеди и за игра. Острите повтарящи се звуци показват изнервеност и стрес, дрезгавите ниски звуци показват, че животното заплашително ни предупреждава.

Асоциации
Кучетата учат благодарение на мислени асоциации. Ето защо, една обикновена дума, особено в първата фаза на обучението не съобщава много на животното. Кучето ни гледа, слуша обаче изчаква по-нататъшния стимул. Следователно, в по-голяма част от случаите трябва да има награда. Видът й постепенно ще се ограничава, докато накрая, след като е наясно какво да прави и го прави - тя става епизодична.

Благоразумие и съгласие
С времето, при непрестанно и търпеливо обучение, но и с една все по-рафинирана схватливост от страна на кучето, вече пораснало, то ще е в състояние да разбира безпроблемно значението на серия от думи, произнасяни от неговия стопанин, при това - без прибавени жестове или награди. Едно вещо куче ще изпълнява определено действие дори без да трябва да изслушва словесната команда, а просто наблюдавайки държанието на стопанина си.

 

Well already everyone see that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.