fbpx
Печат
Полезно
Здраве
Посещения: 10623

Съществуват редица начини да се потисне еструса (разгонването) при женските котки и така да се предотврати забременяването им. Повечето методи включват манипулиране на репродуктивния цикъл на женското животно (естралния цикъл) чрез използването на хормони на репродуктивната система и синтетични техни аналози. Някои от тях са: прогестерони (прогестагени) и прогестероноподобни химични съединения и тестостерони и тестостероно-подобни анаболни медикаменти.              

Проблемът с повечето таблетки против разгонване, е че те могат да имат потенциално опустошителни, животозастрашаващи и/или естетически неприятни странични ефекти.

 

Прогестерони: 

Прогестеронът и неговите деривати широко употребявани за временно, или с непрекъсната употреба, постоянно потискане на еструса при женската котка включват: медроксипрогестерон ацетат, мегестрол ацетат и пролигестон. Имащи по-малко странични ефекти при котките от тестостерон-базираните препарати, прогестероните са най-често употребявания тип лекарство за супресия на еструса при женската котка. Те обаче не са без някои важни потенциални странични ефекти. Чести нежелани реакции при употреба на прогестерон при котката са:

Прогестероновите лекарства се метаболизират в черния дроб и никога не трябва да се дават на животните с чернодробни заболявания.
Някои женски, третирани с прогестеронови продукти развиват високостепенно При животни за разплод употребата на потискащи еструса прогестеронови препарати води до:

Третиране с прогестерони по време на бременноста може да доведе до:

 

Още по-катастрофално, употребата точно на лекарства потискащи разгонването (напр. медроксипрогестерон ацетат, продължително, повтарящо се третиране с мегестрол ацетат) води до повишаване на риска от развитие на:

От всички прогестеронови продукти продавани за тази цел (потискане на еструса) пролигестона (пролигестерона) се счита за един от най-сигурните с най-малко странични ефекти. Търговското му име е Ковинан. Мегестрол ацетата има повече странични ефекти, но не са твърде чести, когато лекарството се използва според инструкциите и не за продължителен период от време. Употребата на медроксипрогестерон ацетат не е препоръчителна за тази цел, защото остава в тялото в продължение на много месеци и е с голяма честотата на тежки репродуктивни смущения и смущения от страна на мамарните жлези.

 Рискът от развитие на пиометра и други заболявания на матката изглежда не е толкова висок с пролигестон и нечеста (не-продължителна) употреба на мегестрол ацетат, колкото е при някои от другите прогестагени. Рискът от заболявания на матката също се смята, че намалява, ако прогестероновите препарати и потискането на еструса започнат през зимните месеци преди започването на развъдния сезон и преди матката да започне да се уголемява и да се подготвя за евентуална бременност.  

В последните години беше разработен малък имплант, съдържащ бавно отделящо се прогестероно-подобно вещество наречено Левоноргестрал, който потиска разгонването за 12 месеца при котката. Лекарството може да доведе до кистозна хиперплазия на ендометриума (кистозно разрастване на мукозните жлези на лигавицата на матката): състояние, което може да предизвика  мукометра (матка изпълнена с мукозен секрет) или пиометра (матка изпълнена с гной) при някои котки.

 

Тестостерони:

Използването на тестостерона и тестостероно-подобни продукти за потискане на еструса при котката се прави рядко в наши дни, нежеланите лекарствени реакции често се считат за по-неприемливи от тези на прогестероновите препапати.

Тестостероните могат да накарат женската котка да изглежда и да се държи повече като мъжко животно (напр. може да развие нарастване на мускулна маса, кожата на врата и да загрубее и  клитора да нарастне) и да предизвикат появата на същите поведенчески проблеми като при мъжките животни (напр. маркиране с урина, агресия).

Резюме

Поради риска от тежки, животозастрашаващи нежелани реакции хормонално-индуцираното потискане на еструса трябва да се използва като много краен случай и, дори и тогава, само при животни, които са предназначени да бъдат използвани за разплод по-късно (развъдчиците  трябва да имат предвид, че тяхнотоизползване може да доведе до значителна загуба на плодовитост, както и заболявания на матката като пиометра и  заболявания на млечните жлези като рак на гърдата).Далеч по-безопасно е да изолирате своето развъдно животно от мъжките, когато е разгонено. Ако не целите развъдна дейност много по-добре и по-безопасно е да кастрирате женската котка, отколкото да се опитвате да манипулирате репродуктивния и цикъл с хормонални препарати.

Още веднъж, най-добрият избор е да кастрирате женската и мъжката котка в дома ви, ако те не са развъдни животни (в някои страни е задължително по закон).Има важни поведенчески и медицински ползи и ползи при контрол на популацията, които се постигат чрез кастриране и на двата пола.     

По материали на: http://www.pet-informed-veterinary-advice-online.com

Д-р Ирена Андонова завършва ветеринарна медицина през 2004 г. в Лесотехнически университет гр. София. По време на следването си и след завършването си д-р Андонова активно участва в кампании и проекти на неправителствени организации за защита на животните, сред които: кастрационни проекти на "Четири лапи" на Tierhilfe Sueden, кампании на На ти с природата, както и като официален ветеринарен лекар на благотворителните изложения Зооекспо. Д-р Андонова има стаж в едни от най-добрите клиники в София, а през 2011 г. откри свой ветеринарен кабинет: www.bg-vet.com

Well yet everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.