fbpx
Печат
Полезно
Поведение
Посещения: 3059

Можем ли да накараме кучето да се държи прилично и какво точно означава "прилично"? Сигурно повечето собственици на четириноги са си задавали този въпрос при всеки неуспешен опит да накарат любимеца си да изпълни и най-елементарна команда - като "стой" или "ела". А е достатъчно кучето ви да умее да изпълни няколко команди, за да цари мир у дома. Но как да го постигнем?

На първо време налице са някои трикове, които ще са ви от полза, когато дойде време за обучение на домашния ви любимец. Първо, ако възнамерявате да тренирате кучето си, трябва да отидете при него, а не да му заповядвате то да дойде при вас. Също така и никога да не допускате то да има доминиращо поведение над вас. Важно е, разбира се, и да започнете работа още през първата ви година заедно, най-добре когато животното е на 3-4 месеца. А ако имате семейство, нека и то се включи в процеса. Не на последно място трябва да познавате характера на кучето и да не изпускате подходящите моменти за насърчаване и наказване.

Ето кои са важните команди като за начало и как да ги научите:

1. Да реагира на името си

За да научите кучето да реагира на името си, ще е от полза преди това да го запознаете как работи кликерът. Устройството, което издава щракащ звук, се ползва за привличане на вниманието на четириногия и помага за създаването на навици. За да разбере кучето, че щракването е свързано с нещо позитивно, натискайте устройството всеки път, когато то е направило нещо добро. Например ако сте го убедили да слезе от леглото ви, използвайте кликера, дайте му лакомство и го поощрете с думи. Скоро то ще знае, че щракването означава награда и ще се стреми да повтаря онези действия, при които е било наградено. 

И така стигаме до името. Важно е да реагира на него, за да ви е лесно да привличате вниманието му, когато това е нужно. За целта, когато любимецът ви е спокоен, кажете отчетливо името му. Повтаряйте го, докато се обърне към вас или ви погледне. Тогава щраквате кликера и му давате награда. Когато се убедите, че кучето реагира на името си, може да започнете да пропускате кликера, но да продължите с лакомствата.  

2. Контакт с очи/привличане на вниманието

За вас и за четириногия ви приятел ще бъде по-лесно да съжителствате и да го обучавате на команди, ако понякога успявате да съсредоточите вниманието му върху себе си. Това го учи да се подчинява и да ви слуша. Отделно, ако го накарате да ви гледа, ще ви е по-лесно да му зададете и следваща команда. 

Тук въпросът не е само да чуе и да реагира на името си, а и да се погледнете "очи в очи" и то да очаква да му зададете команда. За целта първо опитайте да привлечете вниманието на кучето с лакомство или като го извикате по име, или с "Виж" или "Хей". Когато застане срещу вас и ви погледне в очите, наградете го. Постепенно може да усложните упражнението с друг звуков сигнал или избрана от вас фраза като "Добро момче/момиче". В тази връзка думите за поощрения лесно се превръщат в любими за него. След известно повтаряне няма да има нужда даже от лакомство.

3. Покажете му "Легни" и "Седни"

След като сте усвоили нещата от пъврите две точки, идват и командите като "Легни" и "Седни". Това е полезно умение, за да се успокои кучето, когато е превъзбудено например. За да го накарате да легне, привлечете вниманието му с вече познатите методи и му покажете, че държите лакомство. Дръжте го пред носа му, сваляйки ръката си бавно надолу и с ясната команда "Легни". След като приклекне и тялото му почти изцяло се опре на земята го окуражете с позитивен тон, лакомство и похвали.

При "Седни" е горе-долу същото. Пак държите лакомство пред носа, но постепенно го преместете назад към ушите. След като седне, следвайки с очи лакомството, веднага му го дайте заедно с похвали. Ако не се получава, следете кога ще седне само и тогава казвайте "Седни". Ако всеки път, когато е седнало, повтаряте командата, то ще свикне, че това му действие е свързано със съответната дума.

4. Важно е да научи и командата "Стой"

Още една възможност да се успокои или да ви остави да си свършите работата. За да се научи, първо го дръжте на каишка и му кажете да седне. Когато го направи, следва обичайното поощряване. Задръжте го в седнало положение и едва тогава кажете командата "стой". Когато се изправи на четири лапи, но стои на едно място, тогава е изпълнило командата "Стой", затова му дайте лакомство и го окуражете с тон. Като за начало е достатъчно да стои на място няколко секунди. След това опитвайте да удължите това време все повече и повече. 

5. Научете го да идва и да си отива на мястото

Командата "ела" може да спаси кучето от опасни ситуации. За успешното ѝ научаване, започнете тренировката на закрито и дръжте кучето на каишка. Докато не ви обръща внимание, викнете името му и "ела", като стъпвате назад и докосвате колената си. Ако не идва, подканете го с придърпване на каишката и с ведър глас, за да познае, че го чака нещо позитивно. А то, разбира се, ще е лакомство или щедра похвала, прегръдка и др. Ако повторите това 5-6 пъти, може да излезете на открито, където да продължите да се упражнявате с каишка. След това махнете и нея, но първо на заградено място.

А след като знае командата "легни", може да я ползвате, когато отиде на мястото си. За да стане това, самите вие се доближете например до леглото на кучето, откъдето да го извикате. Освен името му, изберете и как да го призовавате да дойде на мястото си. Например кажете "На място". Когато дойде, го наградете. Едва след това му задайте командата "легни" и като изпълни и нея, си знаете - поощрение. Скоро ще се научи, че отиването на мястото му означава и да легне.

6. Убедете го да пуска захапаните предмети

Командата "пусни" е важна не само за безопасността на кучето - може да е захапало нещо опасно, а също и за да спасите предметите у дома, с които не искате да си играе. За целта му дайте любима играчка, казвайки му "дpъж" или "взeми". След като я захапе, доближете лакомството и твърдо му кажете "пусни". Ако не пуска, не дърпайте играчката, а доближете до носа му лакомството. Веднага щом пусне обаче го наградете. Постепенно ще започне да изпълнява командата, дори наградата да не е толкова близо до носа му. Това умение може да ползвате, за да играете например на дърпане на въже. 

7. Научете го да ви следва

Когато ще излизате, назовете името на любимеца си, а след това командата "следвай ме". Бъдете много ентусиазирани, когато му давате командата. Говорете му така, че да ви обръща внимание. Хвалете го, когато е в правилната позиция - четириногият да стои от лявата ви страна, близо до вас. Първоначално може да започнете с каишка и да я свалите, когато сте убедени, че при "следвай ме", кучето ще върви покрай вас.

И накрая - няма две мнения, че всичко е в последователността и търпението. И повторения, повторения, повторения... Кучетата се учат именно с тях. И важно уточнение - това важи и за лошите навици, затова се постарайте по-скоро добрите да вземат предел. Минимумът, който трябва да отделите като време, е поне по час на ден. И скоро ще имате възпитано куче, което може да научите и да подава лапа, да лае по-тихо, да изчаква на светофар и др.

Източник: www.webcafe.bg